Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Te ingewikkel­d systeem

-

Wij hebben soms de indruk dat het systeem van Hein Vanhaezebr­ouck te complex en te veeleisend is voor de spelers van dit Ander- lecht. Hein blijft vasthouden aan zijn drie- mansdefens­ie, ook al komt die geregeld on- der druk te staan en raken jongens als San- neh, Milic of Lawrence dan maar erg moeilijk uit de omklemming. Dat leidt tot de vele te- gengoals en het doelpunten­saldo onder Van- haezebrouc­k (78 goals voor, 81 tegen) is na meer dan een jaar nog altijd negatief.

Om dit systeem goed te spelen is er een be- weeglijke, dominante spits nodig die veel du- els wint en voor rust zorgt en moeten ook de centrale middenveld­ers een houvast bieden aan de defensie. Bij paars-wit lukt dat lang niet altijd. Soms lijkt het alsof deze ploeg snakt naar een simpel 4-3-3-systeem met eenvoudige­re opdrachten, meer aanspeel- punten en gemakkelij­kere looplijnen.

Zowel Genk als Standard hanteert een 4-3-3. De Genkenaars hebben met het trio Berge-Pozuelo-Malinovsky­i uiteraard een perfect uitgebalan­ceerd middenveld, maar de opdrachten zijn ook zodanig helder dat trainer Philippe Clement perfect kan rote- ren.

Bij Standard is Preud’homme dat 4-3-3-sys- teem er nog aan het inslijpen. De Luikenaars waren het directe spel van Sa Pinto naar voren gewend en moeten nu leren opbouwen van achteruit. Dat lukt steeds beter.

Het is duidelijk wat Preud’homme wil. Vanhaezebr­ouck krijgt het bij Anderlecht daarentege­n maar moeilijk ingeprent.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium