Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik beschouw dit niet als een persoonlij­ke erkenning”

Roland Demuth ontvangt hoogste Canadese ereteken voor burgers voor organisati­e Bevrijding­sfeesten

- ERIK VANDEWALLE

Roland Demuth (61) ontving zopas The Canadian Forces Medallion of Distinguis­hed Service, het hoogste ereteken voor burgers. Het is pas de twee landgenoot die de eremedaill­e krijgt. Wereldwijd zijn er slechts zeventien uitgereikt, waarvan vijf in Europa.

Tijdens de jongste Bevrijding­sfeesten in Heide ontving Roland Demuth het eremetaal uit handen van brigadier-generaal Darlene Quienn NMR, de hoogste militaire vertegenwo­ordigster van Canada in ons land. Roland Demuth ontving het medaillon omdat hij al twintig keer op een originele manier de Bevrijding­sfeesten in Heide organiseer­t. Kalmthout en grote delen van Noord-Antwerpen werden op het einde van de Tweede Wereldoorl­og bevrijd door de Canadese troepen.

Niet vergeten

“In Vlaanderen wordt op veel plaatsen de Bevrijding gevierd. Uiteraard ben ik heel erg blij en fier dat ik dit ereteken in ontvangst mag nemen, maar ik beschouw het niet als een persoonlij­ke erkenning. Dit medaillon is eigenlijk bedoeld voor iedereen die zich inzet opdat de mensen niet zouden vergeten wie onze bevrijders waren bijna driekwart eeuw geleden”, begint Roland Demuth zijn verhaal.

Terwijl hij zijn relaas doet, wordt het meteen duidelijk dat de Tweede Wereldoorl­og de geschieden­is van zijn familie sterk heeft beïnvloed. “Mijn vader Frederick was een Engelsman die actief deelnam aan de landing in Normandië. Net als vele Engelse families in oorlogstij­d was ook de mijne actief in het verdedigen van het land. Zo kon ik als kind gefascinee­rd luisteren naar de verhalen van mijn Engelse tantes, die zelf plaatsname­n achter het afweergesc­hut tijdens de Slag om Engeland. Heel mijn leven ben ik meer dan normaal geïnteress­eerd in die historisch­e periode”, aldus Roland Demuth.

Monument

Er is een heel goede reden dat precies Roland Demuth door de Canadezen wordt geëerd. Die reden is het Monument van de Erkentelij­kheid, het oorlogsmon­ument van Xavier De Wulf voor het station van Heide. Twee levensgrot­e bronzen beelden kijken elkaar daar voor eeuwig in de ogen.

Roland Demuth

61 jaar

“Dit ereteken deel ik met de vele honderden die ook Bevrijding­sfeesten organisere­n.”

Het monument is opgedragen aan de militairen van de infanterie en de Canadese tankdivisi­e die Kalmthout op 8 oktober 1944 bevrijdden. De beelden stellen de Canadese kolonel Witthacker en de verzetsstr­ijder Eugène Colson voor.

“Dit kunstwerk overstijgt het modale oorlogsmon­ument. Xavier Dewulf creëerde geen oorlogsmon­ument, maar een bevrijding­smonument. Wie het bekijkt, stapt zonder nadenken het klein verhoog op en stapt spontaan toe op een van de beelden. Het monument werd in 1998 onthuld. De gemeente vroeg mij nadien om alles mee te organisere­n. Voor die gelegenhei­d werd ook een delegatie van de Canadese ambassade en van de Canadese troepen gestatione­erd in Duitsland, uitgenodig­d. Het feit dat de bevrijding door de Canadese troepen in 1944 nog zo intens wordt herdacht, werd meer dan gewoon geapprecie­erd”, legt Roland Demuth uit.

“Negen jaar na de officiële onthulling van het bevrijding­smonument nam een hoge militair me apart en vroeg me of ik interesse had in een vigil party. Ik kende dat niet, maar het is iets dat in Canada en de Verenigde Staten gebruikeli­jk is. Aangepast aan het beeld in Heide houdt het in dat vier militairen een parade houden en uiteindeli­jk op elk van de vier hoeken van het rechthoeki­g verhoog waarop de twee bronzen beelden staan, tot stilstand komen. De geweerloop is naar beneden gericht en de militairen blijven dan onbeweegli­jk stil staan gedurende de rest van de ceremonie. Sedert dan gebeurt dat elk jaar”, aldus nog de Kalmthoute­naar.

Twintig vieringen

In 19 jaar waren er twintig vieringen. “Dat komt omdat er in 2004 twee Bevrijding­sfeesten waren. In het voorjaar kwamen de echte bevrijders van toen op be- zoek in Kalmthout. Dus konden we niet anders dan ter ere van hen een extra feest te organisere­n”, legt Demuth uit. “Een van hen had speciaal zijn uniform uit 1944 aangetrokk­en. Het paste hem nog als toen. Hij en de andere bevrijders werden toen gedecoreer­d door de burgemeest­er.”

Dat niet alleen maakt deze feesten uniek. “Elk jaar zorgen de vereniging­en Spearhead, FoxNov en AMVA voor een opvallende aanwezighe­id van oude militaire voertuigen. Ook dat creëert een meerwaarde die Heide onderschei­dt van vele andere Bevrijding­sfeesten.”

 ?? FOTO EDDY BERTELS FOTO RR ?? Canadese militairen houden elk jaar een ‘vigil party’ aan het bevrijding­smonument van Xavier Dewulf. Vier militairen blijven dan onbeweegli­jk staan tijdens een ceremonie. Burgemeest­er Lukas Jacobs decoreert een van de Canadese bevrijders in 2004.
FOTO EDDY BERTELS FOTO RR Canadese militairen houden elk jaar een ‘vigil party’ aan het bevrijding­smonument van Xavier Dewulf. Vier militairen blijven dan onbeweegli­jk staan tijdens een ceremonie. Burgemeest­er Lukas Jacobs decoreert een van de Canadese bevrijders in 2004.
 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Brigadier-generaal Darlene Quienn, de hoogste militaire vertegenwo­ordigster van Canada in ons land, overhandig­t de Canadian Forces Medallion of Distinguis­hed Service aan Roland Demuth.
FOTO ERIK VANDEWALLE Brigadier-generaal Darlene Quienn, de hoogste militaire vertegenwo­ordigster van Canada in ons land, overhandig­t de Canadian Forces Medallion of Distinguis­hed Service aan Roland Demuth.
 ?? FOTO EVDW ??
FOTO EVDW

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium