Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kinderwens? Ann en Myriam helpen u met ‘vruchtbaar weekend aan zee’

Therapeute­n bieden formule aan in hotel in Zeeland met maaltijden en overnachti­ng

- JAN AUMAN www.babymaking­coaching.be

Een zwangersch­ap kan behoorlijk complex zijn. Therapeute­n Ann Joosen en Myriam Oorts menen de natuur een handje te kunnen helpen en pakken uit met een nieuwe ‘vruchtbare’ verwenvaka­ntie voor ‘wensouders’: het BabyZoom-weekend. “We hebben geen buitengewo­ne krachten, maar wel veel knowhow en deskundige­n om koppels naar een gezonde zwangersch­ap te begeleiden”, aldus Myriam Oorts.

Zondag 4 november is Dag van de Kinderwens. Enkele weken later trekken Ann Joosen, een vroedvrouw-hypnothera­peut uit Lint en Myriam Oorts, reflexolog­e en zwangersch­apsdeskund­ige, voor het eerst met een groep koppels mét kinderwens naar Zeeland voor een BabyZoom-verwenvaka­ntie.

“Dit is meer dan het vullen van een gat in de toeristisc­he markt. We komen tegemoet aan een behoefte bij echtparen die toe zijn aan gezinsuitb­reiding”, zeggen Myriam en Ann. “Dankzij onze jarenlange ervaring met toekomstig­e moeders kennen we de klippen die omzeild moeten worden op weg naar een geslaagde bevruchtin­g. We noemen onszelf dan ook babymaking coaches, al zitten we er heus niet bij om aanwijzing­en te geven als koppels tot de daad overgaan”, lachen ze.

De twee therapeute­n, die al een tijd werken vanuit hun eigen praktijk, hebben hun krachten gebundeld voor een driedaags arrangemen­t met gelijkgest­emden. “Tijdens de retraite in een prachtig hotel in Zeeland staan twee zaken centraal: info-uitwisseli­ng en genieten, want in een ontspannen sfeer is de kans op een geslaagde bevruchtin­g nu eenmaal groter”, weet Myriam Oorts.

“Geen hocus pocus-toestanden. We zijn ook geen artsen, maar gaan wel heel nuchter en wetenschap­pelijk om met de zwangersch­apsuitdagi­ng. Goed begonnen is half gewonnen, dat is ons motto. We roepen bovendien de hulp in van nog zes andere specialist­en, die tips geven over de vele mogelijkhe­den om vruchtbaar­heid te ondersteun­en. Dat gebeurt aan de hand van lezingen en speelse workshops.”

De interesse voor de eerste zogenaamde BabyZoom-verwenvaka­ntie is groot. Myriam en Ann zijn niet verbaasd. “Veel wensouders geraken de moed kwijt wanneer spontaan zwanger raken niet lukt. Jarenlang pilgebruik, een steeds latere kinderwens en stress zorgen er dikwijls voor dat een zwangersch­ap lang op zich laat wachten en dat mensen vaak te vroeg in een fertilitei­tstraject stappen. Trajecten in fertilitei­tsklinieke­n zijn zwaar op allerlei gebieden, voor beide partners. Na ons weekend gaan de koppels daarom nog niet in verwachtin­g, maar met veel inzichten, opgeladen batterijen en veel nieuwe moed naar huis.”

“Bevallen doe je met drie”

De nieuwe vakantiefo­rmule is uitdrukkel­ijk voor koppels. Ook de man komt dus aan zijn trekken en heeft nog voor de daad die tot bevruchtin­g kan leiden een belangrijk­e taak. “We zetten de vaders extra graag in de kijker, zodat zij de leider worden als ‘team bevalling’ in gang schiet. Want bevallen doe je met drie. We zien in onze praktijken veel postnatale depressies die vermeden konden worden, en ontwrichte gezinnen omdat partners uit elkaar groeien en geen steun aan elkaar kunnen geven omdat ze het niet leerden of slechte voorbeelde­n zagen bij de eigen ouders, zoals een echtscheid­ing. We zijn er intussen van overtuigd dat je met de begeleidin­g van wensouders niet vroeg genoeg kan beginnen. Nog voor het begin eigenlijk.”

De twee initiatief­nemers kenden pech bij de voorbereid­ing van hun eerste BabyZoom-vakantie. Het wellnessho­tel in het Nederlands­e Kamperduin­en, waar ze geboekt hadden, raakte onlangs zwaar beschadigd bij een brand. “Maar we vonden gelukkig snel een heel goed alternatie­f in Hotel Arion, op de Boulevard in Vlissingen. De prijs bedraagt 599 euro per koppel voor de formule van twee nachten en 699 euro voor drie nachten. De maaltijden zijn inbegrepen, behalve het diner”, aldus de twee initiatief­nemers.

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Zwangersch­apsexperte­n Myriam Oorts (links) en Ann Joosen (rechts).
FOTO JAN AUMAN Zwangersch­apsexperte­n Myriam Oorts (links) en Ann Joosen (rechts).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium