Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Paradepaar­dje staat weer op vaste plek op kermis

Novemberfo­or start op vrijdag 2 november

- (cvr)

Na een jaar afwezighei­d staat de paardencar­rousel met houten paardjes weer op de Lierse Novemberfo­or. Franky Faes is zijn 130 jaar oude attractie sinds gisteren aan het opbouwen. De kermis opent nu vrijdag.

Lierse Novemberfo­or mag dit jaar pas op vrijdag 2 november openen, omdat het schepencol­lege dergelijk amusement ongepast vindt op Allerheili­gen. De eerste kramen en attracties wachten dan al vanaf 12u op hun eerste klanten. Vrijdagavo­nd om 21u is er zo- als steeds vuurwerk op de evenemente­nweide in de Netelaan. Het is voor de eerste keer een stil en dus diervriend­elijk vuurwerk.

De Lierse Novemberfo­or telt 63 attracties en kramen. Alle attracties van vorig jaar keren terug, behalve het spiegeldoo­lhof op de Gasthuisve­st. Dat wordt vervangen door de Fun House. Terug van even weggeweest: de paardencar­rousel van Franky Faes.

“Mijn grootvader Frans heeft deze paardenmol­en in 1888 laten bouwen in Gent”, zegt Franky (60). “Behalve de rode vloer daDe teert alles nog uit die tijd. In het begin werd de molen door twee Brabantse trekpaarde­n rondgetrok­ken. Die werden na verloop van tijd vervangen door een stoommachi­ne en uiteindeli­jk door een elektrisch­e motor. Met deze paardencar­rousel doen we enkel de Lierse Novemberfo­or.”

Voor heel wat foorkramer­s is de foor de laatste grote kermis voor de winterstop. Ze doen er alles aan

om er een succes van te maken. “Om gezinnen met kinderen extra te verwennen zorgen we op woensdagen 7 en 14 november voor familiedag­en. Op 7 november nodigen we zes droomprins­essen uit die met een koets naar de kermisplei­nen rijden. Op zaterdag 17 november delen we tweeduizen­d cheques uit om de intrede van de sint te vieren”, zegt Robert De Roover van het Foorcomité Lier.

“Op zondag 18 november is er vanaf 18.30u ook nog de traditione­le beertjeswo­rp. Die zondag sluit de Lierse Novemberfo­or, maar zoals steeds blijven de eetkramen en lunaparken twee dagen langer open”, benadrukt foorkramer Steve Severeyns.

Door de foor verhuist de zaterdagse markt naar het Renaat Veremanspl­ein, de Rederijker­slei, de Kruisbogen­hofstraat en de Anton Bergmannla­an op 3, 10 en 17 november.

 ?? FOTO CHRIS VAN ROMPAEY ?? Frederik en Franky Faes bij de houten paardjes.
FOTO CHRIS VAN ROMPAEY Frederik en Franky Faes bij de houten paardjes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium