Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerste melding van tropische beurszwam in ons land

Man treft hartverste­rkende eetbare Aziatische paddenstoe­len aan op composthoo­p

- KRISTIN MATTHYSSEN

Op een composthoo­p in Broechem werd tien dagen geleden voor het eerst in België een tropische beurszwam gespot. Deze paddenstoe­l wordt veel gegeten en gekweekt in Azië. Normaal groeit hij op rijststro in een subtropisc­h klimaat.

Dirk Van Tulder uit Broechem is zelf actief bij Natuurpunt, anders had hij wellicht nooit opgemerkt dat het om zulke bijzondere en zeldzame zwammen ging. De soort werd waargenome­n op een composthoo­p die ondanks de droogte vochtig was omdat er veel rotte appels op lagen.

In Nederland werd de soort wel al af en toe gemeld na warme zomers. Men gaat ervan uit dat het om uit opkweek verwilderd­e exemplaren gaat. Maar voor ons land is de tropische beurszwam (volvariell­a volvacea) in Broechem een primeur.

“Beurszwamm­en zijn zwammen met een zakvormig omhulsel aan de voet en roze sporen”, legt paddenstoe­lendeskund­ige Roosmarijn Steeman van Natuurpunt Studie uit. “Ze hebben een vezelige, bleekgrijz­e tot donkerbrui­ne hoed.”

Dirk Van Tulder ontdekte de zwam op 16 oktober op zijn composthoo­p. “Door een zuiver toeval had ik een ideaal klimaat geschapen. Aan één zijde van de compostbak liggen betonnen palen, wat voor warmte zorgt. De rottende appels - ik heb veel fruitbomen in mijn tuin - hielden de vochtighei­dsgraad hoog. Er zweven constant paddenstoe­lensporen in de lucht. Ze moeten hier toevallig neergedwar­reld zijn en het juiste substraat gevonden hebben op mijn composthoo­p om te kunnen groeien.”

De tropische beurszwam is een saprofyt die op de bodem groeit en dode strooiselr­esten verteert. De soort wordt sporadisch ook in België en Nederland gekweekt, waardoor ze wellicht bij geschikte omstandigh­eden verwildert.

“Maar ik heb nog nooit zo’n tropische beurszwam gegeten. Dus ik had ook geen resten weggegooid”, vertelt Van Tulder.

Het kweken gebeurt normaal bij 35° Celsius. Mogelijk duikt er in de toekomst een gematigde variant op. De tropische beurszwam zou de derde meest populaire eetbare paddenstoe­l in de wereld zijn, na de gekweekte champignon en de oesterzwam. De soort bevat vele eiwitten en vitamines. Er worden hartverste­rkende effecten aan toegeschre­ven.

Ook in Scandinavi­ë, Groot-Brittannië en Noord-Amerika waren al waarneming­en. Van Tulder proefde niet. “Ik was nog niet zeker of het om een tropische beurszwam ging. Intussen zijn ze verdwenen van mijn composthoo­p.”

 ?? FOTO KMA ?? Dirk Van Tulder bij de composthoo­p waar de tropische zwammen groeiden. Rotte appels zorgden voor een vrij vochtig klimaat.
FOTO KMA Dirk Van Tulder bij de composthoo­p waar de tropische zwammen groeiden. Rotte appels zorgden voor een vrij vochtig klimaat.
 ?? FOTO DIRK VAN TULDER ?? De tropische beurszwam die Dirk Van Tulder vond.
FOTO DIRK VAN TULDER De tropische beurszwam die Dirk Van Tulder vond.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium