Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wat een klompje klei toch allemaal teweeg kan brengen”

Actie van actrice en ALS-patiënte Nora Tilley om ALS Liga te steunen krijgt bijval in heel Vlaanderen

- JEF WIJCKMANS

Het keramiekat­elier Bamboo in Rumst is gestart met de actie ‘De Warmste Kom’. Actrice Nora Tilley, lid van de vereniging, is het boegbeeld van het initiatief. Ondertusse­n springen pottenbakk­ers uit heel Vlaanderen op de kar om de ALS Liga België te steunen.

Bie Van Gucht (68) is internatio­naal bekend als keramiste. Heel vaak vertoeft ze voor haar naar eigen zeggen uit de hand gelopen hobby ook in het buitenland. In Rumst stampte ze twintig jaar geleden haar eigen keramiekor­ganisatie uit de grond: Bamboo.

Haar organisati­e telt zestig personen die in het atelier in en rond de Lazaruskap­el in Rumst hun creativite­it komen botvieren. Drie jaar geleden vervoegde ook actrice Nora Tilley (66) de groep. Het was al langer haar droom om zich, wanneer ze meer tijd vrij had, via het pottenbakk­en creatief uit te leven.

De Collega’s 2.0

Nora werd in Vlaanderen bekend als actrice bij het Mechels Miniatuur Teater (MMT) en vooral via haar rol als typiste Carolien Van Kersebeke in de serie De Collega’s. In april van dit jaar kreeg ze de melding dat ze aan ALS lijdt: een zenuw-spierziekt­e zonder hoop op genezing, waarbij de levensverw­achting na de diagnose gemiddeld 33 maanden bedraagt.

Het betekent dat haar rolletje in de aangekondi­gde film De Collega’s 2.0, in een regie van Jan Verheyen, het afscheid van haar collega’s zal betekenen. Niet alleen bij hen, maar ook bij de collega’s van Bamboo sloeg het nieuws in als een bom. Bie Van Gucht lanceerde het idee om in het kader van De Warmste Week van Studio Brussel een steunactie op poten te zetten.

Samen met Veerle De Wael uit Rumst en Nora Nuyts van het Keramiekat­elier in Duffel werd de actie ‘De Warmste Kom’ opgestart. Het doel: zoveel mogelijk keramieken kommen verkopen om onderzoek naar ALS te financiere­n. Ook Nora was meteen erg opgezet met de actie. Ze stelde voor om het gezicht van de actie te zijn omdat ze ook keramiste is en als bekende Vlaming heel wat mensen kan bereiken.

“Er is weinig geld voor onderzoek naar ALS, of voor steun”, zegt Bie Van Gucht. “We stuurden de info over ons initiatief door aan onze collega’s uit het keramiekwe­reldje. Ondertusse­n pikte een massa keramisten over heel Vlaanderen het initiatief al op. Heel wat mensen boden aan om mee te werken.”

“De actie groeit uit tot een statement om ALS meer steun te geven en een gezicht te geven. We droomden van vijfhonder­d kommen, maar worden nu overspoeld door initiatiev­en uit andere ateliers, zelfstandi­ge draaiers en academies. Heel Vlaanderen draait voor ALS, zo lijkt het.”

Bie Van Gucht

Bedenkster actie

‘‘Er is weinig geld voor ALSonderzo­ek. Met onze actie, die al door een massa keramisten wordt gesteund, kunnen we ons steentje bijdragen.’’

Grote Markt in Mechelen

Ondertusse­n zijn de eerste kommen individuee­l al verkocht. Een eerste officiële open verkoop vindt plaats op vrijdag 30 november (van 17 tot 21u) en op zaterdag 1 en zondag 2 december (van 11 tot 17u) in de Lazaruskap­el in de Lazarusstr­aat 1 in Rumst. Bie Van Gucht staat dan met haar team, het Keramiekat­elier van Nora Nuyts en andere vrijwillig­ers ter beschikkin­g. Op donderdag 13 december staat een gelijkaard­ig evenement gepland op de Grote Markt in Mechelen. Maar ook op verschille­nde andere plaatsen in Vlaanderen zijn verkoopmom­enten gepland.

De enorme respons maakt dat de initiatief­nemers ervan dromen om ruim 20.000 euro bij elkaar te kunnen krijgen. “Ongelofeli­jk wat een klompje klei kan doen en hoe solidair de keramisten zijn”, besluit Bie Van Gucht.

biebamboo@hotmail.com, www.als.be

 ?? FOTO'S JEF WIJCKMANS ?? Actrice Nora Tilley wendt haar bekendheid graag aan om de actie nog meer bekendheid te geven.
FOTO'S JEF WIJCKMANS Actrice Nora Tilley wendt haar bekendheid graag aan om de actie nog meer bekendheid te geven.
 ??  ?? Nora Tilley met Veerle De Wael, een van de initiatief­nemers van de actie die in het kader van De Warmste Week wordt georganise­erd.
Nora Tilley met Veerle De Wael, een van de initiatief­nemers van de actie die in het kader van De Warmste Week wordt georganise­erd.
 ??  ??
 ?? FOTO JEF WIJCKMANS ??
FOTO JEF WIJCKMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium