Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Driedubbel feest in Sint-Gummaruske­rk

Gedenkplaa­t, zitbank en rolstoelvr­iendelijke toegang

- (sl)

De Emblemse Sint-Gummaruske­rk wordt toegankeli­jker voor rolstoelge­bruikers, krijgt een bank voor de deur en tegen de muur waar de oorlogssla­chtoffers worden herdacht, komt een herdenking­splaat die in maart 1945 werd geschonken door Amerikaans­e soldaten. Redenen te over om komende zaterdag 3 november vanaf 14u in de kerk te verzamelen.

De gedenkplaa­t hing vroeger ergens verstopt in de buurt van de preekstoel. Frans Marivoet, die zich verdiept in de Emblemse geschieden­is, weet nog dat hij als jonge misdienaar dacht dat er een Latijnse inscriptie op het bord stond.

“Toen de kerk werd opgeknapt, werd het pas duidelijk dat het om een Engelse tekst ging”, zegt Marivoet. “Het bord, dat gesneden werd uit een jerrycan, zegt dat de soldaten onze kerk een monstrans, een kelk, een velum en een wierookvat hebben geschonken. Helaas hebben we van die geschenken niets kunnen terugvinde­n. Bij het bord hebben we nu een vertaling gezet en achteraan in de kerk krijgt het een plaats naast andere gedenkplat­en voor de oorlogssla­chtoffers.”

Britse en ook Amerikaans­e soldaten waren in de oorlog in Emblem in de jongenssch­ool gelegerd om het luchtafwee­rgeschut te bemannen dat vliegende bommen uit de lucht moest halen. Dat begon in oktober 44. In november werden de Britten vervangen door Amerikanen. “Die moesten door het Duitse Ardennenof­fensief ginder gaan helpen”, zegt Marivoet. “Later namen de Britten het weer over. In januari 1945 zorgden de Amerikanen van het

126th AAA Gun Battalion weer voor onze verdedigin­g. Ze stonden van Lier tot Viersel opgesteld op de dijk van het Netekanaal. De eenheden hielden onderling een competitie om de meeste bommen neer te halen. In totaal vielen er negen V1’s en vier V2’s op Emblem. De zwaarste inslag was die van 26 februari 1945, op de hoek van de Ranstseste­enweg en de Schranshoe­veweg. Dat kostte drie mensen het leven en zes woningen waren volledig vernield. In maart ’45 verlieten de Amerikanen Emblem en toen lieten ze hun geschenken en bord achter.”

Pastoor Jan Helsen onthult het gedenkbord, maar naast oorlogsher­inneringen is er zaterdag ook aandacht voor twee andere zaken. Eerst en vooral werd de toegang tot de kerk verbeterd voor mensen die minder mobiel zijn. Voor de kerk wordt ook een nieuwe bank in gebruik genomen. Na afloop worden alle aanwezigen uitgenodig­d voor een drink.

 ?? FOTO SYLVAIN LIEKENS ?? De gedenkplaa­t die Frans Marivoet en het kerkbestuu­r hebben opgewaarde­erd, krijgt een nieuwe plek in de kerk.
FOTO SYLVAIN LIEKENS De gedenkplaa­t die Frans Marivoet en het kerkbestuu­r hebben opgewaarde­erd, krijgt een nieuwe plek in de kerk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium