Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Gelukkig volgde ik mijn passie”

Oud-leerkracht Nadine Nys (57) doctoreert in de archeologi­e

-

Iedere dag voor de klas staan ging niet meer. Dus gooide Nadine Nys (57) op haar 41ste het roer drastisch om. Ze stopte als leerkracht en ging opnieuw studeren. Negen jaar en drie diploma’s later mag ze zich nu doctor in de archeologi­e noemen. Van Engelse grammatica voor tieners naar discussies over archeologi­sche vondsten. “Het is een wereld van verschil.”

Op je veertigste ontslagnem­en en je passie najagen. Het is niet iedereen gegeven, weet Nadine Nys. “Ik prijs me gelukkig.”

Ze gaf zestien jaar Nederlands, Engels en zedenleer in het technisch en beroepsond­erwijs. “Iedere dag met de trein naar school. Dat ging niet meer. Ik had een burn-out.” Dankzij reizen en museumbezo­eken ontdekte ze wat ze wel wou. Ze verliet het klaslokaal en schreef zich in aan de universite­it.

Drie diploma’s in negen jaar In Leuven studeerde Nys achtereenv­olgens kunstweten­schappen, archeologi­e en filosofie.

Na negen jaar had ze drie diploma’s op zak en kon ze, op haar 50ste, een doctoraat beginnen. Het volgen van colleges was geen vorm van aangename bezigheids­therapie. “Studeren, dat kostte bloed, zweet en tranen. Op mijn zeventiend­e had ik dit niet gekund”, blikt Nys terug. Ze wou hoge resultaten, en haalde die ook. “Ik slaagde telkens met een hoge onderschei­ding.”

Na een thesis over de beeltenis van de luipaard in de oudheid, wou haar promotor meer. Of ze geen doctoraat wou schrijven over de sfinx? De grootste en bekendste is ongetwijfe­ld die van Gizeh, maar ook buiten Egypte was de sfinx een fenomeen. Nys onderzocht jarenlang de verschille­nde gedaantes. “Ook in Mesopotami­ë, Anatolië – ruwweg het huidige Turkije – en in het Egeïsche gebied kwam de katachtige met mensenhoof­d voor.”

Acht jaar en achthonder­d pagina’s later is het doctoraat klaar. Nys, nu 57, heeft geen seconde spijt gehad dat ze de discussies met leerlingen over een volgende overhoring opgaf om zich te specialise­ren in een niche. “Nu discussiër­en we of de Mesopotaam­se sfinx een afgeleide is van de Egyptische. Ja, het is een wereld van verschil.”

Komende maanden gaat Nys opnieuw lesgeven. Deze keer zijn het studenten die haar colleges zullen volgen. “Ook een uitdaging, maar het is anders”, weet Nys. “Studenten tonen interesse en zijn soms kritischer. In een drie uur durend college kan je niet zomaar wat aframmelen.”

 ?? VERTOMMEN FOTO DIRK ?? Nadine Nys schreef een doctoraat over de sfinx.
VERTOMMEN FOTO DIRK Nadine Nys schreef een doctoraat over de sfinx.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium