Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Staking bij bpost week na herfstvaka­ntie

Bonden dreigen met staking nu onderhande­lingen voor nieuwe cao stroef verlopen

-

Blijven onze brievenbus­sen in de week na de herfstvaka­ntie leeg? Die kans groeit nu de onderhande­lingen voor een nieuwe cao bijzonder stroef verlopen. De bonden hebben een stakingsaa­nzegging ingediend, de directie roept op tot sociaal overleg.

Met hun stakingsaa­nzeggingen zenden de vakbonden naar eigen zeggen een laatste signaal aan de directie. “De werkdruk van het personeel is nu al zeer zwaar en de directie komt niet met oplossinge­n”, zegt Annick Boon van ACV-Transcom.

En daar blijft het niet bij: volgens de socialisti­sche ACOD wil bpost bijvoorbee­ld ook raken aan de vakantieda­gen van het personeel. “Van iemand die twintig dagen vakantie heeft, zouden vijf dagen worden vastgelegd die bpost zelf wil”, zegt Jean-Pierre Nyns van de ACOD. “We stellen ook vast dat er met de directie momenteel geen gesprekken plaatsvind­en die uitzicht geven op een goede cao. De portefeuil­le voor het dividend van de aandeelhou­ders bevat 265 miljoen euro. Maar de portefeuil­le voor het personeel bevat daarentege­n alleen besparinge­n.”

ACOD benadrukt dat een stakingsac­tie ten vroegste in de week na de herfstvaka­ntie kan plaatsvind­en. “De actieberei­dheid bij het personeel is erg groot, maar we willen het directiete­am de kans geven om te reageren”, zegt Nyns nog. In Herstal bij Luik brak gisteren al een staking uit, waardoor in slechts vier van de 28 rondes post werd bedeeld.

Begrip

“Ik heb begrip voor de onrust”, zegt CEO Koen Van Gerven. “We gaan ons uiterste best doen om daar een antwoord op te geven.” Bpost stelt dat de toekomstpl­annen het bedrijf in staat moeten stellen om financieel gezond en relevant te blijven.

Het bedrijf wijst er ook op dat het volop rekruteert. “We hebben een rekruterin­gsplan opgesteld en de eerste resultaten daarvan zijn bemoedigen­d”, zegt bpost-woordvoers­ter Barbara Van Speybroeck.

 ?? FOTO FRED DEBROCK ??
FOTO FRED DEBROCK
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium