Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Campenaert­s twee maanden naar Namibië

-

Victor Campenaert­s trekt op 2 januari voor twee maanden op hoogtestag­e naar... Namibië. De derde van het WK tijdrijden zal in het Afrikaanse land zijn seizoen en allicht ook zijn werelduurr­ecordpogin­g voorbereid­en. Als alles volgens plan verloopt, trekt hij midden maart naar Mexico om dan halfweg april te proberen Bradley Wiggins van de tabellen te fietsen.

Campenaert­s start het seizoen

2019 met Operatie Windhoek.

Geen Ronde van Algarve of Ruta del Sol in februari, maar wel een hoogtestag­e van twee volle maanden in Afrika. Tussen 2 januari en 2 maart zal hij zich in de buurt

van de hoofdstad van Namibië voorbereid­en op een hoogte van 1.800 meter.

“Het is er warm, voldoende hoog om het nodige effect te hebben en de levensomst­andigheden

zijn er goed. Bovendien is er geen tijdsversc­hil met België, wat de reis en aanpassing draaglijk maakt.”

Campenaert­s trekt zonder een soigneur of mecanicien naar Namibië. Hij wordt vergezeld door twee triatleten, onder wie Peter Denteneers, een topper op de olympische afstand.

“Dat gezelschap zal nodig zijn, want het moet mentaal acceptabel blijven. Bovendien ligt onze uitvalsbas­is op amper vijftien minuten rijden van de luchthaven.”

De stage dient niet alleen om het wegseizoen voor te bereiden. Ze vormt ook de basis voor zijn poging om het werelduurr­ecord te verbeteren. Als alles volgens plan verloopt, zou Campenaert­s begin maart zijn seizoen openen in Parijs - Nice of Tirreno Adriatico om nadien meteen naar Mexico te trekken. Na een maand aanpassen aan de hoogte van Aguascalie­ntes (2.000 meter) zou hij midden april een poging doen om het werelduurr­ecord van Bradley Wiggins aan te scherpen. Lotto Soudal heeft zijn fiat gegeven, maar de piste op

een hoogte van 2.000 meter is nog niet gereservee­rd.

“Het plan staat op punt, maar het is nog ver tot april. Ik zou graag een slot van vijf dagen hebben voor de poging. Zodra de luchtdruk ideaal is, zou ik van start gaan. Tijdens de poging van Wiggins was de luchtdruk niet goed. Waren de omstandigh­eden wel ideaal geweest, dan was het bijna onhaalbaar geweest om het nog te breken.”

Drie dagen na zijn bronzen medaille op het WK in Innsbuck legde Campenaert­s in Zwitserlan­d al een bevredigen­de test af. Hij reed toen een halfuur lang met een gemiddelde snelheid van 54,8 km/u. Sneller dan de 54,526 km/u van werelduurr­ecordhoude­r Wiggins in 2015. Die deed zijn poging in Manchester, Campenaert­s wil het op hoogte doen in Mexico. “De hoogte vermindert de luchtweers­tand. Handig aan de hoogte van Mexico is dat je meteen competitie­klaar bent als je nadien naar Europa terugkeert, want je hebt eigenlijk een hoogtestag­e achter de rug.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium