Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse prof in lijst meest veelbelove­nde chemici ter wereld

UA-professor Sammy Verbruggen krijgt als enige Belg plek in groep van beloftevol­le jonge chemici

- SANTOECHA RANGAI

Sammy Verbruggen (31), professor aan de Universite­it Antwerpen, is opgenomen in de tabel van Mendeljev. Niet de echte natuurlijk, maar wel een lijst van de 118 meest veelbelove­nde jonge chemici ter wereld. Sammy is de enige Belg op de lijst.

De bio-ingenieur werd door de Internatio­nal Union of Pure and Applied Chemistry (Iupac) opgenomen. Iupac is wereldwijd een van de belangrijk­ste instanties van de chemische sector. Sammy staat op atoomnumme­r 22, het plekje van titanium. “Ik ben al tien jaar werkzaam aan de UA, waar ik altijd heb gewerkt met titaniumox­ide. Het is een element dat een centrale rol heeft gespeeld in mijn carrière. Toen ik een keuze moest maken tussen een aantal elementen om in de tabel opgenomen te worden, was de keuze voor titanium snel gemaakt.”

Op de UA doet hij onderzoek naar fotokataly­satoren. “De materialen die onder invloed van licht geactiveer­d worden, doorlopen een chemische omzetting. Samen met mijn collega’s ontwikkeld­e ik deze methode, waarbij lucht wordt geneutrali­seerd door middel van belichting. Om het makkelijk te zeggen: het zet schadelijk­e stoffen in de lucht om in minder schadelijk­e stoffen.”

Oplossinge­n vinden voor luchtveron­treiniging is nog altijd nodig. Zo raakte afgelopen week bekend dat Antwerpen een van de meest vervuilde regio’s van Europa is.

Sammy Verbruggen

Bio-ingenieur en professor

“Als klein kind was ik geïnteress­eerd in wiskunde en techniek.”

Professor Verbruggen probeert op verschille­nde niveaus aan dit probleem te werken.

“We lokalisere­n de problemen, maar proberen ze ook te verhelpen. Helaas zullen we niet alle luchtveron­treiniging ongedaan kunnen maken.”

UA en KU Leuven

Sammy Verbruggen heeft niet altijd een voorliefde voor de chemie en luchtveron­treiniging gehad. “Als klein kind was ik vooral geïnteress­eerd in wiskunde en techniek. Dat is ook de richting die ik tijdens mijn humaniora heb gevolgd. Vervolgens besloot ik om een bachelor biochemisc­he wetenschap­pen te halen aan de UA. Vervolgens ben ik naar de KU Leuven getrokken voor een master in katalytisc­he technologi­e. Daarna heb ik zowel aan de UA als aan de KU Leuven een doctoraat behaald. Op de UA ben ik uiteindeli­jk benoemd tot professor. Ik ben een beetje mijn vakgebied ingegroeid.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Professor Sammy Verbruggen.
FOTO JAN VAN DER PERRE Professor Sammy Verbruggen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium