Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Leger wil meer vrouwen aannemen

Defensie werft 255 mensen aan in provincie Antwerpen

- CHRISTOF WILLOCX

Het leger zoekt 255 nieuwe militairen in de provincie Antwerpen. Het organiseer­t daarom volgende week woensdag een jobdag in Zwijndrech­t. “We willen graag meer vrouwen aantrekken”, zegt persverant­woordelijk­e Johan Coenen.

Het leger wil vanaf 2019 in België 2035 militairen aanwerven. Daarvan zullen 255 militairen in de provincie Antwerpen aan de slag kunnen. Ze mogen aan het werk op de basissen van Brasschaat, Tielen (deelgemeen­te van Kasterlee), Burcht (deelgemeen­te van Zwijndrech­t), Grobbendon­k en Berlaar.

“Veel militairen gaan in de komende jaren met pensioen. We willen op tijd jongere mensen aantrekken, zodat ze de tijd krijgen om het vak te leren”, zegt Johan Coenen. “Wie soldaat wil worden, heeft geen diploma van de middelbare school nodig. Voor onderoffic­ieren en officieren is dat wel vereist. De opleiding in het leger gebeurt volledig intern.”

Coenen verwacht dat de vacatures relatief makkelijk zullen worden ingevuld. “Er is veel interesse om bij het leger te komen werken. Enkel voor de technische functies is het moeilijk om genoeg kandidaten te vinden. Op de jobdag die we op 7 november in Zwijndrech­t organisere­n, kunnen kandidaten praten met militairen en zijn er demonstrat­ies, zodat geïnteress­eerden een beter zicht krijgen op wat een job in het leger inhoudt.”

Niet zo vaak naar het buitenland

Coenen benadrukt dat er veel variatie is. “We zoeken bijvoorbee­ld paracomman­do’s die mensen in Centraal-Afrika veilig naar een beschermd gebied kunnen loodsen als we daar de opdracht voor krijgen. We hebben ook soldaten nodig die kanonnen kunnen bedienen, ontmijners en mensen die militair materiaal kunnen vervoeren met een vrachtwage­n.”

Dat militairen vaak in het buitenland zitten, is volgens Coenen een fabeltje. “Veel mensen in het leger hebben gewoon een dagtaak. Ze werken bijvoorbee­ld van 8 tot 16u. Gemiddeld worden ze nog één keer om de drie jaar ingezet voor een missie in het buitenland. Al zullen velen wel jaarlijks of om de twee jaar in het buitenland voor enkele weken op training gaan”, zegt Coenen.

Een beginnende soldaat verdient 1.500 euro netto per maand. Daar komen wel premies bij. Wie na een opleiding van een jaar paracomman­do wordt, verdient 220 euro netto per maand extra. Voor buitenland­se missies komen er nog premies bij.

15 vrouwen op 600 militairen

Het leger is op de jobdag in Zwijndrech­t ook op zoek naar extra vrouwen. “Eind 2016 zijn we gestart met een campagne om meer vrouwen aan te trekken”, zegt Coenen. “Sindsdien is het aantal vrouwelijk­e sollicitan­ten in België met 4% gestegen. Het aantal aanwerving­en steeg met 2%. Vrouwen kunnen in het leger bijvoorbee­ld zorgkundig­e of ambulancie­r worden.”

Maar ondanks de toegenomen aandacht voor vrouwen, blijft hun aandeel bij het leger schaars. “Ik werk in Brasschaat. Daar zijn zo’n vijftien vrouwen op zeshonderd militairen”, zegt een vrouwelijk­e militair die niet met haar naam in de krant wil.

“Ik werk hier al 33 jaar. In mijn tijd was ik een pionier, maar nu zijn mannelijke militairen het wel gewoon dat hier vrouwen rondlopen.”

“Ik beheer in Brasschaat de magazijnen en vervoer militair materiaal. Vroeger werkte ik in Duitsland, maar in de laatste tien jaar ben ik voor mijn werk niet meer buiten België geweest. Ik heb in mijn hele loopbaan nooit het gevoel gehad dat ik in gevaar was. Maar het is natuurlijk geen risicoloos beroep. Wie de juiste ingesteldh­eid heeft, kan deze job wel combineren met een gezinsleve­n. Ik heb zelf ook een zoon grootgebra­cht.”

Jobdag: 7 november, 12.30u, Kruibeekse­steenweg 159 in Burcht.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium