Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerps lichtpunt in donkere dagen

- Dirk Hendrikx Redacteur brieven@gva.be

Marc Lambotte, ceo van Agoria, de koepel van technologi­ebedrijven, is een verstokt optimist. In een persberich­t roept hij de regering op om zowel de sociale lasten op lonen als de vennootsch­apsbelasti­ng verder te verlagen van 25 naar 20 procent. Hij laat het klinken alsof we in het midden van de legislatuu­r zitten van een dynamische, eensgezind­e regering, boordevol ambities en goede voornemens. En niet in een regering die met zijn laatste krachten naar de streep kruipt. Lees maar zijn krachtdadi­ge aanhef: “De goede maatregele­n bij de start van de regering, zoals de indexspron­g en de tax shift, hebben hun effect gehad. Nu is het tijd voor nieuwe maatregele­n.”

We zijn benieuwd.

Iets meer zin voor realisme legt Marc Lambotte aan de dag in zijn economisch­e vooruitbli­k. De toon wordt dan helaas ook iets minder positief: “De eerste tekenen van ommekeer zijn zichtbaar: de groei daalt, er worden minder jobs gecreëerd, het concurrent­ievermogen en de capaciteit­sbezetting­sgraad nemen af. Bovendien zal er minder geïnvestee­rd worden in 2019, daalt de rendabilit­eit van de ondernemin­gen en neemt de internatio­nale economisch­e onzekerhei­d toe.”

Nog gisteren raakte bekend dat de groei van de economie in het derde kwartaal in de eurozone met maar 0,2 procent de slechtste is in vier jaar. De grootste rem zit bij de Italianen, die een nulgroei laten optekenen. Terwijl juist Italië meer geld wil gaan uitgeven dan de Europese regels toelaten. En nog: de inflatie bij ons stijgt naar 2,75 procent door de hogere energiepri­jzen. Aardgas is al 18 procent duurder dan een jaar geleden, stookolie 17 procent, elektricit­eit 8 procent en diesel 20 procent.

Het is moeilijk om niet helemaal in somberheid te verzinken op deze gure vooravond van Allerheili­gen als je hier nog het politieke plaatje bijneemt: de Duitse rots in de Europese branding wankelt, in de VS neemt de polarisati­e zo toe dat het niet zonder meer lachwekken­d is om over de mogelijkhe­id van een burgeroorl­og te speculeren. In Brazilië is het bang afwachten wat een extremisti­sche figuur als Jair Bolsonaro concreet gaat doen.

Eén lichtpunt in donkere dagen: achter de schermen in Antwerpen timmert Bart De Wever noest door aan zijn historisch pact met links.

We zijn benieuwd.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium