Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Te veel pinten: slechte punten

Bijna vier op de tien studenten vertoont problemati­sch drinkgedra­g

-

Het alcoholmis­bruik onder studenten is op vijf jaar tijd fel toegenomen. Vandaag drinkt 37% van hen te veel alcohol, tegenover 26% vijf jaar geleden. En dat laat zich zelfs voelen op het rapport: wie te veel drinkt, haalt een jaarpercen­tage dat tot 11% lager ligt. “We moeten nu ingrijpen, of ook de groep verslaafde studenten zal mogelijk stijgen”, zegt professor psychiatri­e Ronny Bruffaerts.

Het bier vloeit rijkelijk in de studentenb­uurten, dat is geen geheim. Maar dat het alcoholmis­bruik ook toeneemt? Dat is nieuw. Vorig academieja­ar dronk 37% van de Leuvense studenten te veel, terwijl dat vijf jaar eerder nog maar een kwart was.

Onderzoeke­rs van de KU Leuven kwamen tot die conclusie na een grootschal­ige bevraging die naar de algemene psychische gezondheid van eerstejaar­sstudenten peilt. Sinds het academieja­ar 2012-2013 vullen zo’n 2.700 18en 19-jarigen die jaarlijks in.

Om te bepalen wanneer het alcoholgeb­ruik problemati­sch is, gebruikten de onderzoeke­rs een wetenschap­pelijk instrument dat rekening houdt met het aantal consumptie­s, het gedrag (bijvoorbee­ld of ze ooit een black-out hebben gehad) en de gevolgen (zoals iemand fysiek aanvallen).

“Bij die problemati­sche drinkers heeft de alcohol een grote impact op hun leven”, zegt Ronny Bruffaerts van het Universita­ir Psychiatri­sch Centrum KU Leuven. “Hun psychische gezondheid lijdt er onder, ze slapen minder goed, ze veroorzake­n overlast op straat en komen minder naar de les, enzovoort. Het heeft zelfs gevolgen voor het gemiddelde jaarpercen- tage dat ze halen aan de universite­it. Bij problemati­sche drinkers

ligt dat tot 11% lager.” Aantal verslaafde­n stabiel

Een eenduidige verklaring voor de stijging heeft de onderzoeke­r niet, maar hij verwijst wel naar een normaliser­ing van overmatig drankgebru­ik. “We zijn daar toleranter voor geworden”, zegt Bruffaerts. “Denk maar aan het fenomeen van het indrinken voor jongeren uitgaan. Of binge drinken: op korte tijd grote hoeveelhed­en drank verzetten.”

Eén lichtpuntj­e in de resultaten: het aantal verslaafde studenten blijft nagenoeg stabiel. De voorbije jaren zat dat telkens tussen de 2 en 5%. “Terwijl dat in het buitenland soms oploopt tot 15%”, zegt Bruffaerts. “Maar als we zo doorgaan, bestaat de kans dat ook wij evolueren naar een hoger aantal verslaving­sproblemen bij studenten.”

De professor ziet heil in het opzetten van grootschal­ige en geïntegree­rde interventi­es waar steden, universite­iten en overheden zich achter scharen. In Leuven bestaat al zo’n project in samenwerki­ng met de AB Inbev Foundation om het aantal problemati­sche drinkers in de stad met tien procent te doen dalen op tien jaar tijd.

Nochtans is het geen makkelijke opdracht om studenten van de fles te houden. “Het is een kwetsbare groep, zeker eerstejaar­s”, zegt Frieda Matthys, hoogleraar psychiatri­e en medische psychologi­e aan de Vrije Universite­it Brussel (VUB). “Voor het eerst zijn ze weg van de ouderlijke controle, maar het zijn nog steeds adolescent­en die experiment­eren en tegen elkaar opbieden. We moeten in de eerste plaats het beeld doorprikke­n dat alcohol drinken stoer is. De boodschap dat hun gezondheid er onder lijdt werkt niet bij hen.”

Wie al problemati­sch drinkt, zou volgens Bruffaerts baat kunnen hebben bij ‘e-treatment’. Dat is gedragsthe­rapie via een programma online. “Dat zou de drempel kunnen verlagen voor studenten om hulp te zoeken, want de overgrote meerderhei­d doet dat nu niet.”

Frieda Matthys

Professor psychiatri­e

‘‘We moeten in de eerste plaats het beeld doorprikke­n dat alcohol drinken stoer is.’’

 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? Industria-preses Corneel Peters. “We bieden bij pintjes ook altijd gratis water aan.”
FOTO DIRK VERTOMMEN Industria-preses Corneel Peters. “We bieden bij pintjes ook altijd gratis water aan.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium