Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Experts vrezen “euthanasie­toerisme” naar België

-

Minstens 23 buitenland­se patiënten kregen de voorbije jaren euthanasie in ons land. Het Comité voor Bio-Ethiek huivert voor “euthanasie-toerisme”.

Meer dan 700 kilometer van huis was de Franse schrijfste­r Anne Bert (59) toen ze op 2 oktober 2017 overleed. Ze kreeg euthanasie in ons land. Twee jaar eerder werd bij haar ALS vastgestel­d. Ze wilde zelf kunnen beslissen wanneer het genoeg was.

Bij leven pleitte Bert in Frankrijk voor het recht op euthanasie. In verkiezing­sstrijd schreef ze een brief naar de presidents­kandidaten: “Waarom houdt onze vrijheid op als we het ziekenhuis binnengaan?” Ondanks de aandacht die de schrijfste­r in eigen land opwekte, blijft euthanasie in Frankrijk verboden.

Haar verhaal is geen alleenstaa­nd geval. Zo contacteer­de een Franse dokter al een woonzorgce­ntrum in Wallonië met de vraag of hij er terminaal zieke patiënten mocht onderbreng­en. Zo zouden zij wel euthanasie kunnen krijgen.

Het Comité voor Bio-Ethiek boog zich over de kwestie en formuleert nu een advies. “Tot mijn eigen verbazing is het juridisch mogelijk om hier als arts uit een ander EUland euthanasie te komen verlenen”, zegt psychiater Paul Cosyns, woordvoerd­er van het Comité. Maar het is niet omdat het wettelijk kan, dat er geen ethische vragen zijn. “We willen absoluut vermijden dat er een soort euthanasie-toerisme ontstaat”, zegt Cosyns.

Uit het jongste verslag van de federale euthanasie­commissie blijkt dat in 2016 en 2017 minstens 23 buitenland­se patiënten in België euthanasie kregen. “Maar het kunnen er ook meer zijn, want het is niet verplicht om de nationalit­eit te vermelden”, zegt voorzitter Wim Distelmans. Toch acht hij het risico op euthanasie-toerisme niet bijster groot: “Tot nu toe ging het om Franse patiënten die bij Belgische artsen aankloppen en dan vereist de wet dat ze een arts-patiëntrel­atie kunnen opbouwen. Daar moet tijd voor zijn. Maar wij zouden toch liever zien dat Frankrijk zijn eigen probleem oplost.”

 ?? FOTO RR ?? De Franse auteur Anne Bert.
FOTO RR De Franse auteur Anne Bert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium