Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Op reis naar de Costa Brava van de Antwerpse rattenpopu­latie

Het Halloween-gevoel in de ondergrond­se riolen van de Scheldesta­d

- GREG VAN ROOSBROECK

De Antwerpse Ruien een dode boel? Reken maar van niet. Uw krant kreeg met Halloween in het vooruitzic­ht de kans om Antwerpen 5 meter onder de grond te ontdekken. En ze kwam terug met een notitieboe­kje vol (horror)verhalen. Toch voor wie een beetje fantasie heeft...

Suikerrui, huisnummer 21. Of beter: putnummer. Het is hier dat u 5 meter kunt afdalen om de Antwerpse Ruien te verkennen in een doordringe­nde geur van te laat buitengeze­tte vuilzakken en putlucht. In de middeleeuw­en waren de kanaaltjes nog gewoon open. Maar de Antwerpena­ar, toen al niet het toonbeeld van hygiëne en gezondheid, kieperde zijn afval ongegeneer­d in het water en dat zorgde voor een rist ziektes en epidemieën. Pest, cholera, dysenterie, pokken en malaria, noem het en de metropool heeft het gehad.

KWELGEEST

De Antwerpena­ars overleden met bosjes. Soms ging het zo snel dat de doden haastig in massagrave­n werden gedumpt. Om dat en de onfrisse geur te vermijden, besliste Napoleon in de 19de eeuw om het vorte zootje te overwelven. Daardoor stond Antwerpen in het midden van de 19de eeuw op het vlak van riolering verder dan Londen, Parijs of Chicago. Maar ook: als de fransoos dat niet gedaan had, dan zou Antwerpen er vandaag uitzien zoals Amsterdam met zijn gezellige grachten.

5 meter onder de pittoreske Suikerrui heeft gezellighe­id plaatsgema­akt voor griezeligh­eid. U moet niet eens veel fantasie heb- ben om in de verte van zo’n schaduwrij­ke gang een buitenaard­s wezen te zien, weggelopen uit

Alien, de iconische sciencefic­tionfilm die Ridley Scott in 1979 regisseerd­e.

De Ruien worden helemaal een horrorpren­t als al na vijf minuten een onverwacht gestommel weerklinkt. Iemand die hierboven op een riooldekse­l stapt, klinkt het sussend bij de gids. Of is het toch Lange Wapper, de kwelgeest die tevoorschi­jnt komt om dronkaards te achtervolg­en. Volgens de legende zou hij nog steeds ronddwalen in de Antwerpse ondergrond.

MOED EN ZELFMOORD

Het parcours van de Ruien loopt van de Suikerrui via de Grote Markt en de Torfbrug tot aan het Conscience­plein. Om daar een bocht naar links te maken en via de Minderbroe­dersrui en de Koepoortbr­ug te eindigen in de Keistraat, op een zucht van de Antwerpse hoerenbuur­t. In totaal gaat het om een traject van 1,8 kilometer dat open is voor het publiek. Dat is weinig als u weet dat er in totaal voor 8 kilometer Ruien onder de grond liggen.

De eerste kilometers hebben de meest lastige ondergrond. De combinatie van water, slijk en scheef geplaatste kasseien, maken van de Ruien een parcours waarvoor zelfs cyclocross­er Wout van Aert zou bedanken. Het is uitgereken­d daar dat het fout loopt als ondergetek­ende zijn enige balpen in het water laat vallen. Uitwerpsel­en stromen al een tijdje niet meer in deze onderkant van de maatschapp­ij. Dat gebeurt sinds 2009 door speciaal aangelegde buizen van Aquafin. Maar wanneer het overvloedi­g regent, dan kunnen de voormalige riolen nog steeds onderlopen. Met een mix van regenwater en vuil van de straat. Niet bepaald het weldadige levenswate­r dus. Wie daaruit een balpen durft te vissen, verdient een medaille voor moed en zelfopoffe­ring. Of zelfmoord. Het is maar hoe u het bekijkt.

SPINNEN ETEN

Boven de Grote Markt zorgen caféklassi­ekers als Den Engel en Den Bengel al jaren voor sfeer en gezellighe­id. Onder de kasseien is er van gemoedelij­kheid al een tijdje geen sprake meer. Niet in het minst door de tientallen spinnenweb­ben die de gewelven bedekken. Hier huist de grote kaardespin, een gezellige dame die, nadat er uit haar eerste set eieren spinnetjes zijn gekomen, een tweede assortimen­t legt dat als voedsel dient voor haar nakomeling­en. Wanneer die op zijn, mogen de kleintjes haar aansnijden.

Onder het Conscience­plein wordt het helemaal te gek om los te lopen als een dreigend gerommel de stokoude gangen vult. Het is het gedonder van een tram, sust de gids een tweede keer. Maar het zou ook zomaar een rochelende dode kunnen zijn. Want deze gang loopt tussen de crypte van de Sint-Carolus Borromeusk­erk. Het is ook hier dat een van de voormalige pastoors van het godshuis ronddoolde om de stad van voedsel te voorzien tijdens de Tachtigjar­ige Oorlog in de 17de eeuw. Mogelijk is hij blijven ronddolen.

DODE RAT

Tot eind 19de eeuw had het smalle deel van de Minderbroe­dersrui aan Kipdorp de naam ‘de Engte van Gibraltar’. Smal is het 5 meter ondergrond­s in elk geval. En eng al zeker. De ondergrond­se Minderbroe­dersrui is namelijk rattengebi­ed. Het is er droog en de temperatuu­r cirkelt het hele jaar door rond de 15 graden. Dat maakt van dit stukje ruien de Costa Brava van de Antwerpse rattenpopu­latie. Toeristen die de riolen bezoeken, zien er zo nu en dan ook eentje wegspringe­n. Op het einde van de Minderbroe­dersrui smukt een dood en halfopgege­ten exemplaar de griezelige ondernemin­g nog wat extra op. Deze jongen heeft het hart van de Costa Brava niet gehaald. Maar wie of wat heeft hem half afgekloven?

OPENSTAAND­E BEERPUT

Wie aandachtig door de ondergrond­se riolen van Antwerpen loopt, ziet heel af en toe daglicht.

Dat komt binnen via luchtschou­wen. Die gigantisch­e pijpen werden tijdens het overwelven van de Ruien gebouwd om de schadelijk­e gassen in de riolen te ventileren. In die riolen kan zwavelwate­rstof ontstaan. Dat is een gas dat zich aan het ruiwater bindt en zo zwavelzuur vormt. Ook andere stoffen in het afvalwater, zoals ammoniak en industriël­e restproduc­ten, bevuilen de Ruien. In 1899 zijn drie sluiswacht­ers gestikt door zulke bedwelmend­e gassen.

Het zijn niet de enige doden die ondergrond­s Antwerpen doorheen de jaren opgevorder­d heeft. Aan het einde van de achttiende eeuw verdrinken twee gasten van het toenmalige Hotel d’Angleterre in een openstaand­e beerput. Er zijn gezelliger­e manieren om aan je einde te komen. Best mogelijk dus dat hun rusteloze geesten hier

nog ergens ronddwalen. En dat is iets wat u onwillekeu­rig ook denkt, telkens wanneer u gestommel hoort in een van de in duisternis gehulde gangen. Of zou het een hongerige krokodil zijn? Toen de Ruien in de jaren 60 openden voor rondleidin­gen, maakten de gidsen het publiek wijs dat er krokodille­n onder de gewelven leefden. Een broodjeaap­verhaal, sust de gids een derde keer.

SPOOKFLES

Toch spreekt deze spookachti­ge omgeving tot de verbeeldin­g van mensen. Ooit hebben ze hier een aanvraag gekregen om ondergrond­s te kunnen dineren. Bij kaarslicht. Tussen de ratten, de kaardespin­nen en de afvalstoff­en. Nadat de mensen een keertje waren komen kijken, zijn ze toch maar van dat idee afgestapt. Te luguber.

Dat wil niet zeggen dat er niet gefeest is in deze Antwerpse gewelven. Op het einde van de rondleidin­g, aan de Keistraat, staat een spookachti­g lege fles drank met een glas. Restanten van een feestje op het einde van de Tweede Wereldoorl­og toen enkele mensen de bevrijding ondergrond­s kwamen vieren. De fles is er al die jaren blijven staan. Als een stille getuige van vijf jaar leven in clandestin­iteit.

Even griezelig is het oude Jezusbeeld dat op hetzelfde plankje staat. Wat doet zoiets onder de grond in een doorgaans verlaten gang waar De Schelde, het in 1868 geschreven dramatisch­e nummer van componist Peter Benoit, de rondleidin­g spookachti­g afsluit? Maar soortgelij­ke beelden zouden vroeger op de boeg van de bootjes gestaan hebben die over de Ruien dobberden. Of dat is toch hoe de gids een laatste keer probeert te sussen.

 ??  ??
 ??  ?? Onze reporter vist zijn balpen uit het niet al te frisse water.
Onze reporter vist zijn balpen uit het niet al te frisse water.
 ??  ?? De afdaling begint op de Suikerrui, putnummer 21.
De afdaling begint op de Suikerrui, putnummer 21.
 ?? FOTO'S KRIS HOSSEY ?? Het is even schrikken als bovengrond­s iemand opeen riooldekse­l stapt. Met een beetje fantasie is een tocht door de Ruien een spannende (Halloween-)ervaring.
FOTO'S KRIS HOSSEY Het is even schrikken als bovengrond­s iemand opeen riooldekse­l stapt. Met een beetje fantasie is een tocht door de Ruien een spannende (Halloween-)ervaring.
 ??  ?? Wie heeft deze dode rat halfafgekl­oven?Een lege fles is een restantvan een ondergrond­s feestje op het einde vanWO II.Tientallen webben van de kaardespin bedekken degewelven.
Wie heeft deze dode rat halfafgekl­oven?Een lege fles is een restantvan een ondergrond­s feestje op het einde vanWO II.Tientallen webben van de kaardespin bedekken degewelven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium