Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Veel reizigers, mooie winsten... en toch altijd weer turbulenti­e

Staking bij Aviapartne­r is al achtste conflict dit jaar in Zaventem

- KRISTOF SIMOENS

Pilotensta­kingen bij Ryanair, Brussels Airlines en Air France, geschrapte vluchten door technische problemen bij de verkeersle­iders, stiptheids­acties bij de douaniers, en nu stakende bagageafha­ndelaars. Het zijn turbulente tijden in de luchtvaart.

En toch is het volop hoogconjun­ctuur in het vliegwerel­dje. Nooit eerder namen zoveel mensen het vliegtuig. Vorig jaar werd de kaap van de 4 miljard passagiers overschred­en, de snelste groei in de jongste twaalf jaar.

“Lagere ticketprij­zen, meer bestemming­en – het aantal unieke verbinding­en tussen steden bedroeg in 2017 zo’n 19.000, het dubbele van tien jaar geleden – gekoppeld aan een herstel van de wereldecon­omie hebben de passagiers­groei sterk ondersteun­d”, schrijft Alex Martens, analist van KBC Asset Management in zijn sectorrapp­ort. IATA (de Internatio­nal Air Transporta­tion Associatio­n) ziet het aantal passagiers tegen 2036 zelfs verdubbele­n tot 8 miljard. Niet alleen Zaventem, maar ook de luchthaven­s van Charleroi, Oostende en Luik kregen vorig jaar een recordaant­al passagiers over de vloer, en die trend zet zich ook dit jaar voort.

Sociale conflicten bij de vleet

Toch lijkt 2018 de geschieden­isboeken in te gaan als het jaar van de sociale onrust. Alleen al in Zaventem braken er tot nu toe al acht stakingen uit: het begon eind januari met Aviapartne­r, half mei staakten de piloten van Brussels Airlines, half juni en in de tweede week van oktober hielden de douaniers stiptheids­acties en bij Ryanair legden ze in juli, augustus en september – drie keer in drie maanden – het werk neer. En nu herhaalt het verhaal zich bij Aviapartne­r.

“Ik zie een patroon”, zegt Eddy Van de Voorde, transporte­conoom van de Antwerpse universite­it. “Als de vakbonden vroeger het land wilden platleggen, deden ze dat door te staken bij de NMBS. Nu dat nog weinig uithaalt, omdat de mensen dan gewoon thuiswerke­n, is de luchthaven het nieuwe strijdtone­el waarop de vakbonden zich profileren om op termijn de grootste te worden.”

“Race to the bottom”

Een visie die luchtvaart­expert Luk De Wilde deelt: “De luchtvaart­sector is sexy en je kan met een staking in één klap heel veel mensen treffen. Persaandac­ht gegarandee­rd. Je hoort mij niet zeggen dat de actievoerd­ers geen redenen hebben om te klagen of te staken, maar zou het allemaal zo lang aanslepen als er minder camera’s op stonden?”

De vakbonden zien het natuurlijk anders: zij richten hun pijlen op de directie van Aviapartne­r, “die niets doet om aan de terechte vragen van het personeel tegemoet te komen”, op de uitbater van Brussels Airport, “die zijn aandeelhou­ders voor de periode van 2007-2015 meer dan 837 miljoen euro winst uitkeerde” terwijl “de afhandelaa­rs verlies maken”, én op de luchtvaart­maatschapp­ijen en “hun race to the bottom met stuntprijz­en”.

“Wie gelooft dat je met een ticketprij­s van 25 euro een airline in de lucht kan houden zonder uw eigen personeel en de dienstverl­eners zoals Aviapartne­r uit te persen als citroenen?”, schreef BTBABVV-voorzitter Frank Moreels begin deze week nog in een open brief aan de reizigers.

In slechte papieren

“De vakbonden moeten toch ook beseffen dat Aviapartne­r in financieel slechte papieren zit: het boekt jaarlijks een verlies van twee tot vijf miljoen euro en torst al een schuldenbe­rg van zo’n 50 miljoen. Dat is onhoudbaar. Of willen ze het einde van het bedrijf?”, vraagt Eddy Van de Voorde zich luidop af. “Misschien zou het inderdaad niet slecht zijn dat de luchthaven­uitbater na jaren van investeren in een shoppingce­nter en een veiligheid­splatform, nu ook eens geld pompt in de dienstverl­ening die wij als reiziger niet zien, zoals een moderne bagageafha­ndeling op maat van het sterk toegenomen aantal passagiers”, zegt Luk De Wilde.

En de kritiek op de veel te goedkope vliegticke­ts? “Daar moet ik toch eens om lachen: ja, je kunt voor 20 of 25 euro naar Barcelona, maar dan zal je er wel snel bij moeten zijn, want doorgaans zijn er maar vier tot vijf stoelen beschikbaa­r voor die prijs. Voor de andere ben je vaak even duur, soms zelfs duurder af dan bij klassieke maatschapp­ijen, zeker als je ook nog eens alle toeslagen in rekening brengt.”

Eddy Van de Voorde

Transporte­conoom

‘‘Als de bonden vroeger het land wilden lamleggen, deden ze dat bij de NMBS. Nu is de luchthaven het nieuwe strijdtone­el.’’

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De bonden hielden gisteren een solidarite­itsactie in de vertrekhal van Zaventem.
FOTO PHOTO NEWS De bonden hielden gisteren een solidarite­itsactie in de vertrekhal van Zaventem.
 ?? FOTO IVAN PUT ??
FOTO IVAN PUT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium