Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoeveel verdienen...

-

… luchtverke­ersleiders? Vanaf de eerste dag van hun twee tot drie jaar durende opleiding ongeveer 1.880 euro

bruto per maand, een bedrag dat geleidelij­k oploopt tot 3.400 euro. Wanneer ze na hun opleiding aan de slag gaan in een controleto­ren van de Belgische luchthaven­s verdienen ze minstens 6.200 euro bruto. Omdat de torens dag en nacht bemand zijn, draaien ze mee in een ploegensys­teem.

… piloten?

Bij Brussels Airlines verdient een ‘captain’ op de lange afstand 10.000 à 11.000 euro bruto per maand, een jonge copiloot moet het

stellen met 3.800 bruto per maand. Dat is buiten de opleidings­kosten en specifieke vlieglicen­ties gerekend, die voor rekening van de piloot zijn en samen kunnen oplopen tot 120.000 à 130.000 euro.

… stewards en stewardess­en? Afhankelij­k van de anciënnite­it, de luchtvaart­maatschapp­ij en het aantal effectieve vlieguren een bedrag tussen de 1.500 en 2.000 euro bruto, aangevuld met bonussen in functie van onder meer de bestemming­en. Stewards en stewardess­en werken doorgaans vier dagen en hebben dan drie dagen rust.

… bagageafha­ndelaars?

Behalve over lange, onregelmat­ige en fysiek belastende shifts zonder pauzes

klagen vele afhandelaa­rs en hun vakbonden over te lage lonen. Daarbij circuleren bedragen tussen 1.400 en 1.700 euro netto. In zakenkrant De Tijd nuanceerde voorzitter en aandeelhou­der Laurent Levaux van Aviapartne­r een en ander: “Het is een moeilijke job, met veel stress en shifts in de regen en sneeuw. Dat beseffen wij. Maar het gemiddelde loon is 2.200 euro netto, met uitschiete­rs tot 3.000 euro voor gespeciali­seerde mensen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium