Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vrachtwage­npark vergroent zienderoge­n”

Transports­ector wil grootste vervuilers van de baan met hogere tol

-

Al enkele jaren betalen trucks een kilometerh­effing. De hoogte ervan varieert naargelang de uitstoot. Volgens transportf­ederatie TLV is er een aanzienlij­ke vergroenin­g van het vrachtwage­npark merkbaar. Ze vragen wel dat de oudste, meest vervuilend­e trucks fors meer zouden betalen.

1 april 2016 is in de drie gewesten een kilometerh­effing van toepassing. Op verscheide­ne wegen, waaronder de Antwerpse Ring, moet een heffing worden betaald per gereden kilometer. Dat gebeurt met gps-gestuurde bakjes, die geregeld de positie doorsturen naar Viapass, het bedrijf dat de inning doet.

De heffing gebeurt volgens de zogeheten ‘euro-uitstootno­rmen’. De zwaarste, modernste trucks met euronorm 6 betalen 0,13 euro per kilometer, de oudste, meest vervuilend­e euro 0-vrachtwage­ns 0,20 euro.

Zuiverste trucks in de lift

De federatie Transport en Logistiek Vlaanderen heeft zopas de cijfers geanalysee­rd van het aantal kilometers per categorie. Daaruit concludeer­t ze dat Belgische vrachtwage­ns de afgelopen twee jaar de grootste milieuspro­ng maakten.

Het aantal afgelegde kilometers waarvoor tol betaald moet worden, is in twee jaar gestegen van 580 miljoen naar 620 miljoen kilometer. Tegen die achtergron­d is het aantal kilometers met alle categorieë­n van oudere trucks (euro 0 tot en met euro 5) gedaald. De milieuvrie­ndelijkste trucks kenden een stijging, van circa 140 miljoen naar 280 miljoen kilometer.

“Toonbeeld”

“Je ziet een sterke daling van het aantal euro 5-trucks, ten voordele van de euro 6-vrachtwage­ns”, zegt Lode Verkindere­n, secretaris-generaal van de transportf­ederatie. “Je ziet zo het toonbeeld van de profession­ele vervoerder die sneller zijn vloot verjongt. Die inhaalbewe­ging is duidelijk aan de gang en zal zich in de komende jaren nog doorzetten.”

De belangrijk­ste reden voor die verjonging ziet Verkindere­n in de kilometerh­effing zelf, die de recentere en dus zuiverdere truck financieel bevoordeel­t. “Een truck rijdt al snel meer dan 100.000 kilometer per jaar. Dan kunnen enkele centen per kilometer meer het verschil maken.”

Ook leeft volgens Verkindere­n de sector opnieuw wat op, zodat er gemakkelij­ker in nieuwe trucks kan worden geïnvestee­rd.

Oudste trucks grootvervu­ilers

De topman ziet in de statistiek­en wel nog een groot risico, zeker nu de discussie over bijvoorbee­ld stikstofdi­oxide weer oplaait. “De oudste, meest vervuilend­e trucks – de euro 0’s – maken maar een klein percenta- ge uit in het aantal tolkilomet­ers, maar weet dat de modernste trucks 96% minder uitstoten dan de oudste. Ondanks hun kleine aandeel stoten de oudste – denk bijvoorbee­ld aan de hobbyist die met een oude truck paarden vervoert, of bijvoorbee­ld een kermiswage­n of marktwagen – tot wel twintig keer zo veel uit. En ook een euro 6-truck stoot al enkele tientallen procenten minder uit dan een euro 5-exemplaar.”

Verkindere­n pleit dan ook voor een fors hogere kilometerh­effing. “De heffing is voor de laagste norm niet afstraffen­d genoeg. Vandaag is er geen incentive. Om een verschil te kunnen maken, moet je ze toch al zo’n 10 tot 15 cent per kilometer duurder maken”, klinkt het nog.

Talmt de overheid misschien omdat het mogelijk over heel specifieke groepen mensen gaat die de oudste trucks nog gebruiken? “Ik spreek u niet tegen, maar de politiek is te snel om de transports­ector in het algemeen met de vinger te wijzen. Wij als profession­ele transporte­urs kloppen ons op de borst dat we zo snel vergroenen.”

Lode Verkindere­n

Secretaris-generaal TLV

‘‘De modernste trucks stoten 96% minder uit dan de oudste vrachtwage­ns.’’

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium