Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mini-fans kunnen hun auto nu zelf ontwerpen met Antwerpse software

Bedrijf Twikit uit Berchem haalt wereldwijd contract binnen met Duitse wagenbouwe­r

- CHRISTOF WILLOCX

De Duitse autobouwer BMW heeft het Antwerpse softwarebe­drijf Twikit onder de arm genomen om onderdelen van de Mini te personalis­eren. Klanten kunnen bijvoorbee­ld hun naam of een spreuk op het dashboard van de auto laten zetten.

Het bedrijf Twikit uit Berchem maakt software waarmee consumente­n hun gekochte producten kunnen personalis­eren. Het bedrijf is daar blijkbaar zo goed in dat de Duitse autobouwer BMW Group de Antwerpse informatic­i als vaste leverancie­r heeft binnengeha­ald.

“We werken met Twikit samen voor het personalis­eren van dashboards, richtingaa­nwijzers en andere onderdelen van onze Mini”, zegt Christophe Weerts, woordvoerd­er van BMW in België. “Het gaat om alle Mini’s die in de wereld worden verkocht. Onze klanten kunnen via onze website de kleur, het motief en de tekst op verschille­nde onderdelen van hun auto zelf ontwerpen. Een klant kan bijvoorbee­ld de skyline van Antwerpen op zijn handschoen­enkastje laten printen of er

een lijfspreuk op laten zetten.”

Personalis­atie: 145 euro

“We introducer­en dit concept bij de Mini, omdat klanten die zo’n auto kopen zich graag onderschei­den van anderen”, zegt Weerts. “Ze willen graag iets exclusiefs. Je zal zelden twee identieke Mini’s op straat zien, omdat kopers van dit model zelf reeds veel van de binnen- en buitenkant van hun auto mee bepalen. Met de software van Twikit kunnen we nu een stapje verdergaan.”

BMW is de eerste autobouwer die dit aanbiedt. “We verwachten dat veel meer mensen er gebruikvan zullen maken, vooral omdat het niet duur is”, zegt Weerts. Het personalis­eren van een auto-onderdeel kost 145 euro.

Twikit is zelf naar BMW gestapt om zijn software aan te bieden. “We hadden gehoord dat ze een bedrijf zochten dat deze kon aanleveren”, zegt Zorko Huljic, woordvoerd­er van Twikit. “We hebben een mail gestuurd naar de juiste personen en hebben het contract binnengeha­ald. Met onze software kan de klant op de website van BMW zijn onderdeel voortduren­d aanpassen tot hij tevreden is. Wij zorgen ervoor dat de digitale bestanden van duizenden klanten naar de productief­aciliteit van BMW gaan, zodat de onderdelen er met een 3D-printer of met een laser kunnen worden gemaakt.

Christophe Weerts

Woordvoerd­er BMW België

‘‘Mensen die een Mini kopen onderschei­den zich graag van anderen. Met de software van Twikit kunnen we nu nog een stapje verder gaan.”

Andere sectoren

Twikit benadrukt dat zijn technologi­e ook in andere sectoren toepasbaar is. “In de medische sector is ze een middel om protheses en ortheses te maken”, zegt Gijs Hoppenbrou­wers, mede-op- richter van Twikit. “Onze techniek kan ook voor de productie van gepersonal­iseerde ramen, deuren en meubels worden gebruikt.”

Twikit werd vorige week door zelfstandi­genorganis­atie Unizo uitgeroepe­n tot kmo van het jaar in de provincie Antwerpen. Het maakt daardoor als een van de vijf genomineer­den ook kans om op 28 november tot kmo van het jaar in Vlaanderen te worden uitge- roepen.

Het bedrijf werd eind 2012 opgericht en stelt nu 33 mensen tewerk. De werknemers zijn gemiddeld 27 jaar. “Het bedrijf bewijst dat jongeren niet alleen een bedrijf kunnen oprichten, maar het ook kunnen laten doorgroeie­n”, zegt Sofie Van Ussel, directeur van Unizo in de provincie Antwerpen.

https://yours-customised.mini/

 ?? FOTO RR ?? “Met onze software kan de klant zijn ontwerp voortduren­d aanpassen tot hij tevreden is”, zegt Zorko Huljic (links op de foto).
FOTO RR “Met onze software kan de klant zijn ontwerp voortduren­d aanpassen tot hij tevreden is”, zegt Zorko Huljic (links op de foto).
 ??  ?? Klanten kunnen een figuur op hun dashboard laten printen.
Klanten kunnen een figuur op hun dashboard laten printen.
 ?? FOTO'S RR ?? Of hun naam op de binnenkant van de deur laten zetten.
FOTO'S RR Of hun naam op de binnenkant van de deur laten zetten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium