Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oeps, was dat kunst?

Gemeentear­beiders verwijdere­n installati­e beeldhouws­ter omdat ze denken dat het sluikafval is

-

De politie was al volop bezig een kunstroof op te lossen. Maar het was geen dief die aan de haal ging met het werk van de jonge artieste Lien Vanoppen, wel gemeentear­beiders die dachten dat ze gevaarlijk afval verwijderd­en.

Curator Jos Herck van het kunstenfes­tival Art Pop Pop Art in het Limburgse Heers begreep er niks van, want echte kunstdieve­n hebben zelden het werk van een debutante als doelwit. Ze schakelden de politie in. Maar niet de speurders losten de kunstroof op, wel de plaatselij­ke cultuursch­epen Kristof Pirard (Open Vld). Niet dat in hem een Sherlock Hol-

mes schuilt. De oplossing van het mysterie lag eenvoudige­r, maar is ook een beetje gênant. Afval

“Een kunstinsta­llatie?”, zegt hij. “De gemeente heeft de opdracht gegeven aan de mensen van de technische dienst om een sluikstort op te kuisen. Wij wisten absoluut niet dat het om een kunstwerk ging. Er kwamen verschille­nde telefoontj­es binnen van wandelaars die ons erop wezen hoe vuil het er in de kasteeldre­ef bijlag. En onveilig voor kinderen: met scherpe onderdelen van paraplu’s die gevaarlijk uitstaken.” Kunstenare­s Lien Vanoppen: “Ik begrijp dat sommige mensen geen kunstkenne­r zijn. Maar een sluikstort? Ik werk met objecten die anderen weggooien. Maar ik heb die gebetonnee­rd. En wie maakt sluikafval vast met pinnen in de grond?”

Pijnlijk

De kunstenare­s vindt het bijzonder pijnlijk want haar betonnen werken liggen intussen in het containerp­ark. Terwijl zij er bijna 5000 euro in investeerd­e. “Ik hoopte dat ik het werk kon verkopen of nog op andere plaatsen aan het publiek kon tonen”, zegt ze.

Volgende week zit de schepen samen met de kunstenare­s en de curator. “Ik ga hen zeggen dat het ons spijt. Maar dat we dit met de beste bedoelinge­n hebben gedaan. Onze gemeente heeft veel last van sluikstort­ers.”

 ?? FOTO LIEN VANOPPEN ?? 343 jaar ongeluk heet het kunstwerk dat als sluikstort werd gezien.
FOTO LIEN VANOPPEN 343 jaar ongeluk heet het kunstwerk dat als sluikstort werd gezien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium