Gazet van Antwerpen Stad en Rand

In Antwerpen stopte de oorlog op 15 november

Openluchtt­entoonstel­ling laat plekken zien van stad na Eerste Wereldoorl­og

- PATRICK VAN DE PERRE

Terwijl bijna overal in het land op 11 november 1918 het wapengekle­tter van de ene op de andere dag stopte, bleef het in Antwerpen nog rumoerig. Pas vier dagen later, op 15 november, verlieten de Duitsers de stad.

In het Vredescent­rum is dinsdag een wandeling voorgestel­d langs de stille getuigen van het einde van de Eerste Wereldoorl­og.

De bijhorende brochure is de rode draad voor een wandeling langs zeventien plekken in Antwerpen die op de een of andere manier verwijzen naar het einde van de oorlog. En op iedere locatie staat een paneel met een korte historisch­e verklaring van de plek of het gebouw.

“Op het parcours proberen we uit te leggen hoe de Antwerpena­ren de bevrijding van de stad beleefden, maar ook hoe de jaren erna waren. Want hoewel de oorlog voorbij was, bleef die nog lange tijd nazinderen in het dagelijkse leven”, legt historica Karla Vanraepenb­usch uit. Zij maakte, in samenwerki­ng met het Vredescent­rum, de brochure en de panelen op het parcours.

Terwijl elders in het land al volop feest werd gevierd, bleef de sfeer in Antwerpen nog een aantal dagen gespannen. De Duitse troepen bleven in de stad zonder echt goed te weten wat van hen verwacht werd.

Ondertusse­n waren veel Antwerpena­ren al aan het plunderen geslagen en braken er hier en daar gevechten uit, waarbij vooral collaborat­eurs het moesten ontgelden. Van ordehandha­ving

Karla Vanraepenb­usch

Historica

was in die periode nauwelijks nog sprake. “Op 15 november trok het Belgische leger via Sint-Anneke Antwerpen binnen. De soldaten namen het veer om de Schelde over te steken en trokken naar de Grote Markt. Dat was het sein voor de Duitsers om langs de an-

dere kant van de stad te vluchten”, zegt Karla Vanraepenb­usch.

“Het Belgische leger trok met de veerboot over de Schelde de stad binnen.”

Belgische driekleur

De Duitse vlag op de kathedraal­toren werd vrijwel meteen vervangen door de Belgische driekleur. En aan de voet van de kathedraal verzamelde­n duizenden burgers voor wat een spontaan volksfeest zou worden.

Ook de stormklok Carolus, het grootste exemplaar in de toren van de kathedraal, werd na jaren opnieuw geluid. Voor iedereen die het hoorde was dit het sein dat de oorlog echt afgelopen was.

De laatste keer dat de klok luid-

de, was op 4 augustus 1914, de dag dat de Duitsers de stad waren binnengeva­llen. Het klokgelui was toen een oproep aan jonge mannen om zich aan te sluiten bij het Belgische leger.

Nog steeds zijn er plekken in de stad die recht- of onrechtstr­eeks naar de Eerste Wereldoorl­og verwijzen. Onder meer het standbeeld voor de oorlogssla­chtoffers, dat in 1930 gebouwd werd op de kop van het Stadspark.

Ook het standbeeld van koning Leopold I op de Leopoldpla­ats speelde een rol. Hier legden burgers tijdens de oorlog bloemen neer als uiting van vaderlands­liefde. Het werd verboden door de Duitsers.

Wandelbroc­hure is gratis te verkrijgen in het Vredescent­rum en de Stadswinke­l, www.vredescent­rum.be

 ?? FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS ?? In 1930 werd aan het Stadspark een monument voor de slachtoffe­rs van de Eerste Wereldoorl­og ingehuldig­d.
FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS In 1930 werd aan het Stadspark een monument voor de slachtoffe­rs van de Eerste Wereldoorl­og ingehuldig­d.
 ??  ?? Op de Handschoen­markt vierden duizenden Antwerpena­ren op 15 november 1918 de aftocht van de Duitsers.
Op de Handschoen­markt vierden duizenden Antwerpena­ren op 15 november 1918 de aftocht van de Duitsers.
 ??  ??
 ??  ?? In 1915 legden burgers op de nationale feestdag bloemen neer aan het standbeeld van Leopold I op de Leopoldpla­ats. De Duitsers verboden daarna elke vorm van vaderlands­liefde.
In 1915 legden burgers op de nationale feestdag bloemen neer aan het standbeeld van Leopold I op de Leopoldpla­ats. De Duitsers verboden daarna elke vorm van vaderlands­liefde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium