Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Als hij kon toveren

- Patrick Van de Perre

Herman van Veen wist het in de jaren tachtig van de vorige eeuw al en schreef er een liedje over. Het werd zelfs een hit en wordt af en toe nog een keertje gedraaid op de radio. “Als hij kon toveren, kwam alles voor elkaar.

Als hij kon toveren, was niemand de sigaar

Als hij kon toveren, kon toveren, kon toveren, kon toveren dan hielden alle mensen van elkaar.” Wie evenmin kan toveren is Bart De Wever. We mogen dat zeggen, want hij zegt het zelf ook. Als Bart De Wever kon toveren ademden we allemaal propere lucht in Antwerpen. Dat zei hij maandag nog.

En als de burgemeest­er zijn partijgeno­ten, Theo Francken en Jan Jambon, konden toveren, waren er geen transmigra­nten in ons land. Dat zeiden de beide excellenti­es enkele dagen geleden nog. Niemand die hen tegensprak. Hoogstens was er enig schouderop­halen.

Het lijkt wel een nieuwe riedel onder de kopstukken van N-VA. Dat toveren. Alsof de sossen hebben afgedaan en niet langer meer van alles de schuld moeten krijgen. Ze hebben gelijk, daar bij de N-VA. Dat verhaaltje kennen we ondertusse­n wel. Sommige mensen zijn het ondertusse­n nog echt gaan geloven ook. Zelfs als is het niet waar. Nee, niet alles is de schuld van de sossen. Niet alles.

Toveren dus. Dat gaat het antwoord op alles wat nog zal komen niet worden. Want Bart De Wever kan niet uit de voeten met magie. Daar is hij alvast eerlijk in. Hoewel. Stel nu dat er over enkele weken, zo tussen het vertrek van de Sint en de eerste kerstgezan­gen, een bestuursak­koord op tafel ligt.

Eentje waarvan we nu met zijn allen zouden zeggen dat sprookjes niet bestaan. Met een stevig hoofdstuk, waarin uit de doeken wordt gedaan hoe we Antwerpen zo snel als mogelijk de meest propere lucht kunnen geven. Niet als bij toverslag, maar geleidelij­k.

Een hoofdstuk waarin het stadsbestu­ur de lat echt hoog ligt. Geen plan 2.0, maar 3.0. Een document waarin ook van de Antwerpena­ren wordt gevraagd om inspanning­en te leveren. Niet vrijblijve­nd, maar dwingend. Omdat het moet en omdat niemand zal kunnen zeggen dat het stadsbestu­ur er niet voluit voor gaat. Een hoopgevend document. Waarvan we allemaal, links en rechts, stilletjes van worden. Dat zou toch een beetje toveren zijn.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Als zij konden toveren...
FOTO PHOTO NEWS Als zij konden toveren...
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium