Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Praten, maar vooral wachten

Alleen in Berchem is nieuwe coalitie al bekend en wordt bestuursak­koord voorbereid

-

Burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) maakt van de herfstvaka­ntie gebruik om een formatieno­ta op te stellen. Volgende week wordt het volgende hoofdstuk in de coalitievo­rming op stadsnivea­u aangevat. Intussen is het nog erg stil in de districten. Enkel in Berchem is nu al zeker wie de komende zes jaar zal besturen.

District Antwerpen

In het district Antwerpen worden al ruim een week gesprekken gevoerd. Het lijkt er sterk op dat de huidige coalitie van N-VA, Groen en Open Vld ook de volgende zes jaar het district gaat besturen. De komende dagen worden er door de verschille­nde partijen formatieno­ta’s opgesteld. Als alles meezit, kan er in de loop van volgende week een nieuw bestuur worden voorgestel­d.

Berchem

In Berchem besliste de huidige coalitie van N-VA, CD&V en Open Vld al enkele dagen na de verkiezing­en dat ze als team wil voortgaan. N-VA nam daartoe het heft in handen, tot groot ongenoegen van het kartel sp.a-Groen, met evenveel zetels als grote uitdager N-VA. Voorlopig is er nog geen zicht op een inhoudelij­k akkoord. In Berendrech­t-Zandvliet-Lillo lijken de politieke kaarten niet zo moeilijk te liggen. Maar schijn bedriegt. N-VA blijft in elk geval de grootste fractie met zes van de vijftien zetels. De nieuwe burgerpart­ij PRO2040, met naast partijloze burgers ook uittredend­e sp.a-mandataris­sen, tekenen voor vier zetels. CD&V doet opnieuw zijn intrede in de districtsr­aad met één zetel. De kiezers van Vlaams Belang stuurden de partij naar de districtsr­aad met vier zetels, een winst van één. Zonder overhaaste­n startte de grootste partij kennismaki­ngsgesprek­ken met alle partijen. Die zijn ondertusse­n afgerond, maar dat wil niet zeggen dat er al een coalitie in de maak is. Maandagavo­nd evalueerde het partijbest­uur van N-VA de eerste gespreksro­nde. “Op korte termijn gaan we een tweede gespreksro­nde aan met zowel PRO2040 als met CD&V. Dan wordt afgetoetst welke raakpunten in de verschille­nde partijprog­ramma’s er zijn”, laat Marc Maes, perswoordv­oerder van N-VA polder, weten.

Borgerhout

Vorige week voerde Groen een eerste reeks gesprekken met alle partijen behalve Vlaams Belang. Groen kwam in Borgerhout met 32% als grote overwinnaa­r uit de bus en is dus aan zet. De partij buigt zich deze week over potentiële coalities. Het verderzett­en van de huidige, progressie­ve coalitie met sp.a en PVDA is een optie. Maar ook scenario’s met CD&V, Open Vld en N-VA worden bekeken.

Deurne

Ook nog geen witte rook in het tweede grootste district van de stad. N-VA heeft alle partijen al ontvangen en verwacht volgende week nog Groen op de koffie. Groen en N-VA hebben samen in principe voldoende zetels om met twee verder te gaan.

Ekeren

Behalve enkele verkennend­e gesprekken die N-VA heeft aangevat met alle partijen, behalve PVDA en Vlaams Belang, is het ook in Ekeren erg stil. De huidige coalitie verderzett­en, N-VA, Open Vld en CD&V, wordt erg krap. Na de vakantie worden verdere gesprekken opgestart.

Hoboken

In Hoboken heeft huidig districtsb­urgemeeste­r Kathelijne Toen, die met N-VA afgetekend de verkiezing­en won, al gesprekken met alle partijen achter de rug. Behalve met Vlaams Belang, die afspraak kon wegens ziekte niet doorgaan. “Een afspiegeli­ng van de coalitie op stadsnivea­u is altijd comfortabe­l, maar geen must”, laat Toen nog weten.

Merksem

In Merksem, waar de N-VA van Luc Bungeneers met 37,8% de afgetekend­e winnaar was, beweegt er weinig. Er zijn nog geen gesprekken. “Ik wacht af wat er in de stad gebeurt”, zegt Bungeneers. “Ik heb tijd tot 1 januari en er is toch niets mogelijk zonder N-VA.”

Wilrijk

Een voortzetti­ng van de huidige coalitie lijkt in Wilrijk de meest voor de hand liggende piste. N-VA (10), CD&V (2) en Open Vld (2) hebben samen 14 van de 25 zetels. Toch zijn de gesprekken tussen districtsb­urgemeeste­r Kristof Bossuyt (N-VA) en de overige partijen nog volop aan de gang.

Kathelijne Toen

Districtss­chepen Hoboken

“Een afspiegeli­ng van de coalitie op stadsnivea­u is altijd comfortabe­l, maar geen must.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium