Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Tussen deze besturen is er grote verwevenhe­id”

Professor Peter Thijssen over wachtende districten

-

Volgens Antwerps politicolo­og Peter Thijssen is het niet zo opmerkelij­k dat de partijen in de districten wachten op de onderhande­lingen bij de stad. “Er is dan een grote verwevenhe­id”, zegt Thijssen.

De districtsr­aden hebben een zekere autonomie. Het districtsb­estuur moet een vertaling zijn van wat er in dit lokale niveau leeft onder de bevolking. Alleen lijken de politieke afdelingen in de districten vooral te kijken naar de onderhande­lingen in het stadhuis. In de meeste districten ligt nu alles stil. Bovendien vormen de districten pionnen in de onderhande­lingen naar de nieuwe stedelijke coalitie.

Antwerps politicolo­og Peter Thijssen vindt dit niet zo verbazend. “Buiten Borgerhout liggen de uitslagen van de districten in dezelfde lijn als die voor de gemeentera­ad”, zegt Thijssen. “Bovendien is er een zekere verwevenhe­id tussen het districts- en het stadsbestu­ur. Daarom dat het logisch is dat de partijen een afwachtend­e houding aannemen. De districten hebben een zekere autonomie en bevoegdhed­en, maar de budgetten blijven toch beperkt. Als een districtsb­estuur zaken wil realiseren, dan moet het geregeld aankloppen bij het stadsbestu­ur. Dat verloopt eenvoudige­r als dezelfde partijen ook in het stadsbestu­ur zitten. Dit was bij het creëren van de districten niet de bedoeling, maar draaide er in de praktijk wel op uit. Dat beide onderhande­lingen dus met elkaar verbonden zijn, is een ge-

volg van de structuur en de toch eerder beperkte autonomie.” Geen onbekenden meer

Thijssen merkt wel dat de districten niet langer de grote onbekenden zijn bij de bewoners. Inwoners kennen dit lokale bestuur.

“Toch blijven ze sneller naar het stadhuis kijken, dan naar het districtsh­uis”, zegt de politicolo­og.

Thijssen ziet ook dat de districten de afgelopen zes jaar stand hebben gehouden.

“Ik denk niet dat nog iemand dit zeer lokale bestuur in vraag gaat stellen”, zegt Thijssen. “Aan het begin van de legislatuu­r werd daar voor gevreesd. In acht van de negen districten kwam N-VA mee aan het bestuur en dit met meestal onervaren mensen. De problemen die werden verwacht, bleven uit. Terugblikk­end is eigenlijk alles vrij vlot verlopen in deze besturen.”

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Peter Thijssen.
FOTO JAN AUMAN Peter Thijssen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium