Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Warmste herdenking­scafé voor goed doel Tejo op verjaardag van Chiara

Familie van meisje dat op haar zestiende uit het leven stapte wil mensen samenbreng­en rond kampvuur

-

Chiara Mansueto was 16 toen ze op 18 mei 2016 uit het leven stapte. Haar familie organiseer­t nu donderdag 8 november, de dag dat ze normaal 19 jaar oud zou worden, een herdenking­scafé in De Voort in Pulderbos. Het initiatief kadert in De Warmste Week. De opbrengst gaat naar TEJO, dat laagdrempe­lige hulp biedt aan jongeren.

Het overlijden van Chiara dompelde het KVRI in Vorselaar, de scouts van Pulle en tal van andere plaatsen waar ze graag gezien was, in diepe rouw. Om haar te eren en het taboe rond depressie te doorbreken, maakten haar ouders eind 2016 in het kader van De Warmste Week een verjaardag­skalender met Chiara’s foto’s en tekeningen. De opbrengst ging naar het goede doel, onder meer vzw De Antwerpse Hulphonden.

Omdat Chiara wel van verjaar- dagsfeestj­es hield en haar ouders die symbolisch­e datum van 8 november niet zomaar voorbij willen laten gaan, vindt volgende week donderdag 8 november tussen 18 en 23u een herdenking­scafé plaats in De Voort aan de Draaiboom 2-16 in Pulderbos. Het initiatief kadert opnieuw in De Warmste Week van Studio Brussel.

“De opbrengst van de drank, hamburgers, soep, wafelbak en tombola gaat naar de organisati­e TEJO (Therapeute­n voor Jongeren), dat hulp biedt aan jongeren op een gratis en heel laagdrempe­lige manier”, vertelt Chiara’s mama Niki Geentjens. “Om een antwoord te bieden aan de lange wachtlijst­en voor psychologi­sche hulp, werden er de voorbije jaren verschille­nde TEJO-huizen opgericht waar jongeren gratis terecht kunnen voor een vertrouwel­ijke babbel, begeleidin­g of vragen. Ze leren er ook hoe ze zich weerbaarde­r kunnen opstellen.”

Naast Antwerpen, Turnhout en Lier, zijn er recent nog TEJO-huizen bijgekomen in Brasschaat, Schoten en Kalmthout. “Het is onze droom om ook in Pulderbos een TEJO-huis op te richten. We ondervinde­n dat er veel steun en enthousias­me leeft bij derden voor ons idee. Ik ben ervan overtuigd dat er niet alleen in steden maar net zo goed hier nood is aan zo’n laagdrempe­lig praathuis. Mocht het niet samen met TEJO gaan, dan willen we zelf graag zo’n initiatief voor jongeren opstarten.”

Warmste straat

Niki beseft dat het herdenking­scafé voor haar familie op 8 november emotioneel zal zijn. “Ik heb gevraagd aan de bewoners in de Draaiboom om die avond lichtjes of kaarsjes achter het raam of langs de baan te zetten, zodat bezoekers makkelijke­r de weg vinden naar De Voort. Zo zal de Warmste Straat van Vlaanderen donderdag hopelijk de Draaiboom zijn. Als er één locatie is waar Chiara haar verjaardag­sfeest had gewild, dan hier wel, met zicht op de bossen waar ze zo graag met de hond ging wandelen en ging tekenen. Het is de bedoeling om samen rond de vuurschaal te zitten en een warme sfeer te creëren. Veel van Chiara’s vriendinne­n en vrienden zitten intussen op kot, maar ik hoorde al dat ze speciaal over en weer willen komen.”

Lotte, een dochter van Annelies Van Orshoven van Buf-Fete/De Voort, komt zingen met pianobegel­eiding. MAF, een bandje uit Vorselaar en Grobbendon­k dat recent op de Molenfeest­en in Pulderbos en in de spiegelten­t in Pulle speelde, treedt op. Sommige van de bandleden hebben Chiara nog gekend in het KVRI. Ook Live Bait uit Pulderbos zal enkele liedjes brengen. “We hebben zanger Bert Van Steen de playlist van Chiara bezorgd. Ik weet niet of hij er een liedje uit zal brengen, maar het zal sowieso mooi en akoestisch worden.”

“Mensen samenbreng­en: daar draait het allemaal om. Er is veel eenzaamhei­d, óók bij jongeren”, zegt de familie. “Die eerste verjaardag na haar overlijden zijn we samen met de vrienden frietjes gaan halen. Tim had cake gemaakt. De jongeren hadden toen aangegeven dat ze wel ieder jaar wilden samenkomen. Iedereen is op donderdag 8 november zeker welkom, ook mensen die Chiara niet hebben gekend.”

8 november, herdenking­scafé De Warmste Week, De Voort, Draaiboom 2-16 in Pulderbos, 18u-23u

Vragen rond zelfdoding? Bel 1813

 ?? FOTO RR ?? Zus Nina in De Voort, bij de vuurschaal waar volgende week het herdenking­scafé in het kader van De Warmste Week plaatsvind­t.
FOTO RR Zus Nina in De Voort, bij de vuurschaal waar volgende week het herdenking­scafé in het kader van De Warmste Week plaatsvind­t.
 ?? FOTO RR ?? Chiara met haar zusjes Luca en Nina.
FOTO RR Chiara met haar zusjes Luca en Nina.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium