Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Defensief mank”

- Van onze medewerker in Nymburk Patrick Ceulemans

Telenet Giants Antwerp is met een hoop vraagteken­s gearriveer­d in Tsjechië. Daar werkt het vandaag tegen CEZ Nymburk zijn vierde wedstrijd in de Champions League af. Welk Giants krijgen we te zien? Het team dat schittert in Europa of de ploeg die in de Belgische EuroMillio­ns League net twee keer zwaar onderuitgi­ng? “Willen we een kans maken tegen de Tsjechisch­e kampioen, dan moet de verdedigen­de intensitei­t naar omhoog”, waarschuwt coach Roel Moors.

“Vorig seizoen waren we defensief sterk. We hebben nu bijna dezelfde ploeg, met Jae’Sean Tate en Vic Sanders als nieuwkomer­s; twee Amerikaans­e rookies met op dat vlak kwaliteite­n. Maar toch loopt het defensief mank”, weet Moors. “We kregen in de laatste vijf wedstrijde­n, Europees incluis, steeds meer dan 85 punten te slikken. Als je dan offensief niet schittert, krijg je slaag. Meer zelfs, zetten we op dat vlak geen stap vooruit, dan wordt het een bijzonder moeilijk seizoen. Het is ook mijn type basketbal niet. Vanuit een strakke verdedigen­de organisati­e snel en attractief basketbal brengen, dààr wil ik weer naartoe. Mijn spelers moeten in de spiegel kijken, hun truitje nat maken en defensief vol in de strijd gaan. Pas dan zullen we een serie winnende wedstrijde­n kunnen neerzetten.”

Vijftien titels

In Tsjechië kunnen de Giants wel een schitteren­de zaak in de Champions League doen. Met 2 op 3, waaronder één uitzege, zitten de Sinjoren perfect op schema voor kwalificat­ie. De eerste vier stoten door naar de tweede fase van de Champions League, waar een nieuwe pre- mie van 20.000 euro klaarligt. Nummers 5 en 6 worden opgevist in de achtste finales van de FIBA Europe Cup en de nummers 7 en 8 zijn half februari Europees uitgeschak­eld. In de hele entourage van de Giants wordt na de knappe Europese start voorzichti­g gemikt op een vijfde of zesde plaats. Mits winst vanavond bij CEZ Nymburk mag de lat evenwel misschien iets hoger worden gelegd.

CEZ Nymburk telt 0 op 3 en beseft dat het vanavond moet winnen wil het zijn start in de Champions League niet volledig missen. De Giants mogen zich ook niet blindstare­n op die drie nederlagen van de Tsjechen. Eén ervan was tegen de Griekse topclub AEK Athene en pas na twee verlenging­en. De Amerikaans­e routinier Bracey Wright (exOostende) en zijn kleine landgenoot Eugene Lawrence zijn de smaakmaker­s. Ook het Tsjechisch trio Vojtech Hruban, Jaromir Bohacik en Martin Peterka is sterk en anciens Pavel Pumprla en Petr Benda vochten al vele Europese basketbalv­eldslagen uit. In de Tsjechisch­e NBL telt CEZ Nymburk 6 op 6. Het heeft op zijn palmares vijftien landstitel­s en twaalf Tsjechisch­e bekers. Twee jaar geleden kregen de Sinjoren bij CEZ Nymburk, met ex-Giant Maxime De Zeeuw, een pak rammel en vorig seizoen ging kampioen Oostende in Nymburk zwaar onderuit. Voor een Telenet Giants Antwerp met Belgische kopzorgen wordt het vanavond zeker geen

 ?? FOTO GOYVAERTS/GMAX ?? Hapoel Jeruzalem scoort tegen Giants. “De verdedigen­de intensitei­t moetnaar omhoog.”
FOTO GOYVAERTS/GMAX Hapoel Jeruzalem scoort tegen Giants. “De verdedigen­de intensitei­t moetnaar omhoog.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium