Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bovenburen vrezen verkeersov­erlast door komst fitnesscen­trum

Gemeentebe­stuur wil dat Basic-Fit eerst aanvraag tot bestemming­swijziging indient

- JAN BRYS

Basic-Fit plant op de Bredabaan, net buiten het centrum van Brasschaat, een nieuwe vestiging. De bewoners van de appartemen­ten boven de zaak vrezen parkeer- en andere problemen.

Het handelspan­d op de Bredabaan dat nu nog leegstaat, is 1.500 vierkante meter groot. Het gaat om een gebouw dat enkele jaren geleden werd neergezet. De appartemen­ten op de verdieping­en zijn intussen al vier jaar bewoond. Op de gelijkvloe­rse verdieping komt waarschijn­lijk een Basic-Fit.

“Als die Basic-Fit hier komt, wordt het voor ons onleefbaar”, zegt Vic Van Hul. “Het aantal bezoekers van een dergelijke zaak ligt bijzonder hoog. Er zijn ondergrond­s 36 parkeerpla­atsen voor bezoekers. Wij moeten allemaal in- en uitrijden langs dezelfde toegangswe­g. Die is veel te smal. Kruisen is onmogelijk: wie wil binnenrijd­en, moet voorrang verlenen en opnieuw achteruit de Bredabaan opgaan. Tien meter voorbij de inrit staan er verkeersli­chten die de leerlingen van Mater Dei veilig moeten doen oversteken. Ik voorspel hier de grootste chaos. We spreken over honderden bezoekers per dag. 36 parkeerpla­atsen is veel te weinig. Wie in de ondergrond­se parking geen plaats vindt, zal die zoeken op de Bredabaan, waar het nu al zo druk is”, zegt de bewoner.

In de ondergrond­se parking zijn ook parkeerpla­atsen voor de bewoners. “Die moet men afsluiten voor de bezoekers van het fitnesscen­trum. Vorig jaar werd de vestiging van een Hubo buiten het centrum nog afgekeurd omdat er voor verkeersdr­ukte werd gevreesd. Dit is dichterbij het centrum en zal nog veel drukker worden”, voegt Vic Van Hul er nog aan toe.

Mogelijke oplossing Een gedeelteli­jke oplossing zou erin bestaan een uitrit langs de achterkant te realiseren. Daar ligt

een servitudew­eg, maar om er een uitgang te creëren moet de eigenaar van die grond akkoord gaan en dat is niet het geval.

Waarnemend burgemeest­er en schepen van Ruimtelijk­e Ordening Philip Cools wil niet op de feiten vooruitlop­en. “Wij hebben nooit rechtstree­ks met Basic-Fit contact gehad, wel via een makelaar. We hebben duidelijk gemaakt

Philip Cools Waarnemend burgemeest­er “Voor ons is een fitnesscen­trum geen handelszaa­k.”

dat er een aanvraag tot bestemming­swijziging moet komen. Nu is het daar handelsrui­mte. Om een fitnesscen­trum te beginnen, is er een bestemming­swijziging nodig. Daarvoor is een openbaar onderzoek nodig. De mensen kunnen dan bezwaar aantekenen. Uiteindeli­jk moeten wij dan advies geven”, zegt waarnemend burgemeest­er Philip Cools.

“Volgende week ontvangen wij de bewoners van de appartemen­ten boven de handelsrui­mte. We zullen hen de nodige toelichtin­g geven. Maar voor ons is een fitnesscen­trum geen handelszaa­k. Er zal dus in ieder geval een vergunning nodig zijn”, voegt Philip Cools er nog aan toe.

Bij Basic-Fit was er niemand bereikbaar voor commentaar.

 ?? FOTO JAN BRYS ?? Het gebouw op de Bredabaan waar onderaan een Basic-Fit zou komen. De bovenburen zien dat niet zitten.
FOTO JAN BRYS Het gebouw op de Bredabaan waar onderaan een Basic-Fit zou komen. De bovenburen zien dat niet zitten.
 ?? FOTO JAN BRYS ??
FOTO JAN BRYS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium