Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De trein kon nooit stoppen, die man moest uit zijn wagen”

Christoff De Winter redt man uit auto die zich vastreed op sporen

- THEO DERKINDERE­N

Christoff De Winter (49) heeft maandagavo­nd het leven van een automobili­st gered. Die man had zich vastgerede­n op de sporen in Boechout. Toen Christoff, die toevallig passeerde, dat zag en bovendien een trein zag aankomen, aarzelde hij niet en sleurde hij de chauffeur uit de wagen.

Christoff De Winter, uitbater van de bekende schoenenwi­nkel De Winter op de Grote Markt in Lier, reed maandagavo­nd met zijn vrouw en zoon over de spoorweg in de Alexander Franckstra­at in Boechout. “Ik zag dat er een auto op de sporen was gereden en een eindje verderop stilstond. Ik besefte dat dit nooit goed ging aflopen als er een trein zou aankomen, heb mijn auto aan de kant gezet en ben naar de gestrande wagen gelopen. De chauffeur zat toen nog achter zijn stuur”, zegt Christoff.

Christoff De Winter Redder ‘‘Noem me alsjeblief­t geen held. Ik deed gewoon mijn burgerplic­ht.’’

“Nadat er op het andere spoor een trein was voorbijger­aasd, zag ik dat er op het spoor waarop de auto stond ook een trein aankwam. Die zou nooit kunnen stoppen. De bestuurder moest uit zijn wagen. Ik heb de man vastgegrep­en en heb hem uit de auto gesleurd. Tijdens die actie heb ik ook de trein die eraan kwam bijna voortduren­d in de gaten gehouden. Ik wou zelf niet door de trein worden gegrepen. En toen ik met de man naast het spoor stond, wou hij zelfs nog teruglopen naar zijn auto. Ik heb hem gelukkig kunnen tegenhoude­n. Hij was helemaal in shock.”

Nauwelijks enkele seconden later botste een goederentr­ein tegen de auto. Het voertuig werd tot schroot herleid en tientallen meters ver weggesling­erd.

Weggelopen

“Maar daar eindigde het verhaal niet”, zegt Christoff. “De bestuurder van de aangereden auto ging er nadien te voet vandoor. Omdat hij helemaal over zijn toeren was, ben ik achter hem aangelopen en probeerde ik op hem in te praten. Hij zei dat hij naar zijn vrouw ging. Maar ik bleef bij hem. Ik wou vermijden dat hij op de Provincies­teenweg onder een auto zou terechtkom­en. Uiteindeli­jk is hij richting Lier gestapt en zijn we zelfs door een veld gelopen.”

Toen Christoff wat verderop de blauwe zwaailicht­en van een politiewag­en zag, rende hij naar daar en alarmeerde hij de inspecteur­s. “Zij zijn mee beginnen te zoeken naar de weggelopen man en uiteindeli­jk hebben we hem snel kunnen vinden.”

De film van wat er allemaal gebeurd was, bleef zich ook gisteren nog afspelen in het hoofd van Christoff. Veel mensen noemden de tussenkoms­t van de Lierse winkelier op de sociale media een heldendaad. “Noem mij alsjeblief­t geen held. Dat ben ik totaal niet. Ik heb gewoon gezien dat er iets mis was en toen ik merkte dat er nog iemand in de auto zat, heb ik mijn burgerplic­ht gedaan.”

 ?? FOTO BFM ?? Bij de aanrijding werd de auto tot schroot herleid.
FOTO BFM Bij de aanrijding werd de auto tot schroot herleid.
 ?? FOTO JHS ??
FOTO JHS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium