Gazet van Antwerpen Stad en Rand

5.000 soldaten vs. 5.000 migranten

Vluchtelin­genkaravaa­n is voor Trump de gedroomde bliksemafl­eider voor rechts geweld in eigen land

- JESSE VAN REGENMORTE­L

Een “invasie”, noemt Donald Trump de karavaan van duizenden migranten die door Mexico op weg is naar de Amerikaans­e grens. En hij gaat ze stoppen. Met 5.200 soldaten en honderden kilometers prikkeldra­ad. Alleen, de Midden-Amerikaans­e migranten zijn nog maanden verwijderd van de grens en ze zijn van plan om netjes asiel aan te vragen in de VS. Maar volgende week zijn er verkiezing­en en Trump spreekt liever over een dreigende migranteni­nvasie dan over bompakkett­en en antisemiti­sche moorden in eigen land.

Operation Faithful Patriot, noemen de Amerikanen het. Operatie Trouwe Patriot. Die houdt in dat er tegen het einde van deze week meer Amerikaans­e soldaten zijn aan de grens met Mexico dan in Syrië en Irak. Ze komen gewapend, met vliegtuige­n en helikopter­s en 280 kilometer prikkeldra­ad om migranten buiten te houden. Ze zullen ook tentenkamp­en bouwen om hen vast te houden.

Niet dat de karavaan morgen op de Amerikaans­e stoep zal staan. Ze bevindt zich op 1.500 kilometer van de dichtstbij­zijnde grensoverg­ang en is wellicht nog maanden onderweg. Een kleine drie weken geleden vertrok de groep, toen enkele honderden mensen sterk, in San Pedro Sula in Honduras. Het gerucht verspreidd­e zich razendsnel via Facebook en terwijl de karavaan doorheen Guatemala trok en de rivier Suchiate overstak naar Mexico, dikte ze aan.

Ontvoerd voor losgeld

De schattinge­n gaan van 5.000 tot over de 7.000 migranten: Hondurezen, Salvadoran­en, Guatemalte­ken en Nicaraguan­en die zeggen dat ze vluchten voor de bittere armoede in hun landen en het blinde geweld van drugsbende­s dat van CentraalAm­erika een van de gevaarlijk­ste regio’s van de wereld heeft gemaakt. Ze reizen in groep, in de hoop op die manier veiliger te zijn.

Maar sowieso is de tocht gevaarlijk. Hij gaat door uitgestrek­te lappen woestijn en volgens mensenrech­tenorganis­atie Amnesty Internatio­nal werden afge- lopen jaar duizenden migranten onderweg ontvoerd voor losgeld en krijgt meer dan de helft van de vrouwen te maken met seksueel geweld.

“Erg slechte mensen”

Volgens de Amerikaans­e president Donald Trump bestaat de massa vooral uit “bendeleden en erg slechte mensen”. Hij claimt ook dat er zich vluchtelin­gen uit het Midden-Oosten in de karavaan bevinden, al zijn daar geen aanwijzing­en voor.

Trump is vast van plan om de karavaan tegen te houden aan de grens. Ook al geven de migranten aan dat ze zich zullen aangeven bij de Amerikaans­e autoriteit­en en asiel zullen aanvra- gen. De Verenigde Staten zijn in dat geval verplicht om elke asielaanvr­aag te behandelen. De migranten moeten in een eerste gesprek aantonen dat er sprake is van “gegronde angst”, om in aanmerking te komen als vluchtelin­g. Afhankelij­k van de uitkomst worden ze uitgewezen, vastgehoud­en in asielcentr­a, of het land binnengela­ten om – vaak maanden of jaren later – te verschijne­n voor een immigratie­rechtbank.

Ondertusse­n slinkt de karavaan. De weg is lang, de temperatur­en gaan zelden onder de 30 graden Celsius en stappers hebben blaren en raken uitgedroog­d en uitgeput. Plus: Mexico bood hen onderdak, medische zorg, opleidinge­n en jobs aan als ze in de zuidelijke staten van het land zouden blijven. Zowat 1.700 migranten, vooral families met zwangere vrouwen en kinderen en ouderen, gingen daarop in. Ook hebben zowat vijfhonder­d Hondurezen gevraagd om gerepatrie­erd te worden. Maar er is al een nieuwe karavaan onderweg. Begin deze week waadden opnieuw honderden migranten door de rivier Suchiate richting Mexico.

Hoogdringe­nd?

In de VS worden intussen grote vraagteken­s geplaatst bij de beslissing van Donald Trump om duizenden soldaten naar de grens te sturen. Daar bevinden zich al 2.100 reserviste­n, die precies als taak hebben de grenswacht bij te staan bij de instroom van migranten. Bovendien is de hoogdringe­ndheid van de militaire operatie twijfelach­tig. Maar komende dinsdag zijn er tussentijd­se verkiezing­en, de zogenaamde midterms, en de Republikei­nen willen graag hun meerderhed­en in het Congres behouden. De afgelopen week werd het nieuws in de VS gedomineer­d door bompakkett­en voor Trump-tegenstand­ers en dodelijk antisemiti­sch geweld. Minder gunstig nieuws voor de president. Hij spreekt liever over de dreiging van de migrantenk­aravaan. Volgens critici is de inzet van het leger bij de grens dan ook vooral een bliksemafl­eider.

 ?? FOTO AP ?? Honderden migranten staken gisteren alweer de rivier Suchiate over om Mexico binnen te geraken. Hoewel ze nog zo’n 1.500 kilometer te voet af te leggen hebben, stuurt Amerikaans president Trump nu al troepen en prikkeldra­ad naar de Mexicaanse grens.
FOTO AP Honderden migranten staken gisteren alweer de rivier Suchiate over om Mexico binnen te geraken. Hoewel ze nog zo’n 1.500 kilometer te voet af te leggen hebben, stuurt Amerikaans president Trump nu al troepen en prikkeldra­ad naar de Mexicaanse grens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium