Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zinkproduc­ent zinkt dieper weg

Kwartaalwi­nst Nyrstar zakt met driekwart tegenover vorig jaar

- (gc)

De tegenvalle­rs blijven zich opstapelen voor de internatio­nale zinkproduc­ent Nyrstar. Het bedrijf met vestiginge­n in Balen en Overpelt, dat al een hele tijd in zwaar weer zit, zag zijn bedrijfswi­nst in het derde kwartaal met 74% dalen. De belegger kon dat maar matig appreciëre­n.

Nyrstar boekte in het derde kwartaal van dit jaar een bedrijfswi­nst van 13 miljoen euro, een daling met nagenoeg driekwart vergeleken met hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Toen boekte de zinkproduc­ent nog een bedrijfswi­nst van 51 miljoen euro. Voor de eerste negen maanden van het jaar daalde de bedrijfswi­nst met 17% ten opzichte van de eerste negen maanden van vorig jaar.

De belegger, die de voorbije maanden al heel wat van Nyrstar heeft moeten incasseren, kon het slechte nieuws niet appreciëre­n. Topman Hilmar Rode spreekt van “slechte financiële resultaten”. De beleggers, voor zover er die nog zijn, reageerden verre van opgetogen. Het aandeel verloor 4% en eindigde op 1,60 euro.

Volgens het bedrijf is de daling te wijten aan het zakken van de gemiddelde zinkprijs, de historisch lage verwerking­slonen, de zwakke dollar en de gestegen energiepri­jzen in Europa en Australië. Bovendien sloeg de heropstart van een mijn in Canada een gat in de financiën en stegen ook de operatione­le kosten in de mijnbouwac­tiviteit.

Absoluut laagtepunt

Aan de lijdensweg van Nyrstar komt inmiddels geen einde. In april 2015 betaalde belegger nog bijna 40 euro voor een aandeel Nyrstar. Afgelopen week kelderde het aandeel met maar liefst 25% om even op een absoluut laagtepunt van 1,45 euro terecht te komen. Nyrstar wordt bovendien geconfront­eerd met een nettoschul­d van maar liefst 1,14 miljard euro.

De vrees groeit dat Nyrstar het niet redt en het wordt daardoor een prooi voor shortselle­rs. Dat zijn speculante­n die geld verdienen met een daling van de koers.

Analisten van KBC Securities geven het advies ‘afbouwen’ en schuiven een koersdoel van één euro naar voor.

 ?? FOTO TOMMY MAES ?? Nyrstar heeft vestiginge­n in Balen en Overpelt.
FOTO TOMMY MAES Nyrstar heeft vestiginge­n in Balen en Overpelt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium