Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Er gaat niks boven pasta met tonijn uit blik en tomatensau­s”

Ook Kobe Ilsen worstelt met balans tussen gezond en genieten

-

Naast tv-maker, presentato­r, wereldreiz­iger en parttime sekssymboo­l mag Kobe Ilsen (36) zich stilaan ook voedingsde­skundige noemen. In het derde seizoen van

Over Eten duikt hij met Danira Boukhriss Terkessidi­s opnieuw in alles wat door onze maag gaat.

Wanneer dit derde seizoen van

Over Eten achter de rug is, weet u of calorieën tellen nog nuttig is, hoe we die verspillin­g van voedsel kunnen tegengaan, waarom Jacques Vermeire nooit fruit eet, of laat eten dik maakt, of je van spinazie sterk wordt en waarom zanger Christoff van éclairs droomt. Het lievelings­eten van Kobe Ilsen zelf komt in Over Eten niet aan bod, maar dat maken wij met dit gesprek goed. “Als kind vond ik het degoutant, maar sinds een jaar of vijf ben ik echt gek op pasta met tonijn uit blik en een beetje tomatensau­s. Er gaat echt niets boven”, steekt hij van wal. Hij blijkt ook een man van desserts. “Na het eten wil ik àltijd iets zoets, hoe klein ook. Ken je de magere vla van Albert Heijn? Dat is vanillepud­ding met een onwaarschi­jnlijk laag aantal calorieën. Maar mijn échte guilty pleasure zijn rijstkoeke­n met

chocolade.”

De frikandel

Of hij anders eet sinds Over Eten?

Of zijn er dingen die hij plots niet meer lust? “Ik eet twee à drie keer per week veganistis­ch. Dan vervang ik vlees door erwten of zo. Ik heb vlees niet afgezworen, maar ik ga er wel bewuster mee om. Américain préparé is al even geleden. Dat geldt ook voor paté. Omdat het eigenlijk heel vet is. Ik zal het eten als ik het voorgescho­teld krijg, maar niet snel zelf bestellen.”

In Over Eten laat Kobe zien wat er in een frikandel zit. Schraapvle­es, zoals we weten, het vlees dat nog aan het karkas hangt nadat alles is weggesnede­n. Smakelijk! “Over de frikandel doen heel wat wilde verhalen de ronde. Dat er slachtafva­l in zit, karton, plastic, vet. Ik heb mijn mening moeten bijstellen. Ook voor frikandell­en gelden trouwens de strengste normen voor hygiëne. Je komt zo’n fabriek niet in zonder ontsmettin­g en beschermen­de kledij.”

Red Bull

Of de presentato­r ook verslaving­en heeft, willen we nog weten. “Energiedra­nkjes, vrees ik, genre Nalu en Red Bull. Ik drink er een à twee per dag. Niet gezond, ik weet het, maar denk dat ik het nodig heb omdat ik geen koffie drink. Vooral als ik een tijdje zonder zit, verlang ik ernaar. Energiedra­nkjes zijn een vast onderdeel geworden van mijn voedings- plan, vrees ik.”

“Het is niet omdat Danira en ik het uithangbor­d zijn van Over Eten dat we de verpersoon­lijking van een gezond leven moeten zijn. We gaan allebei bewust met eten om, maar we worden net als veel mensen heen en weer geslingerd tussen gezond en genieten. Danira kan wel veel eten, meer dan ik. En ze snoept iets meer. Ik neig dan weer naar zout.”

TOM DE LEUR

Over Eten, Eén, woensdag, 20.35u

 ?? FOTO FRANK ABBELOOS ??
FOTO FRANK ABBELOOS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium