Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Film Bohemian Crapsody

Biopic vijlt scherpe kantjes van levensverh­aal Freddie Mercury

-

Bohemian Rhapsody

Van: Bryan Singer

Met: Rami Malek, Lucy Boynton, Gwilym Lee, Ben Hardy

134 min.

Een extra paar tanden kunnen Rami Malek niet redden als Freddie Mercury in een tandeloze biopic over een van ’s werelds flamboyant­ste popsterren. Mamma mia, let me go!

Farrokh Bulsara werd geboren in Zanzibar als zoon van Parsi’s uit India, aanhangers van het zoroastris­me. Hij was homoseksue­el, biseksueel en hoe dan ook bijzonder seksueel. Hij werd, althans postuum, een van de beroemdste slachtoffe­rs van hiv. En hij had met Queen een van de populairst­e bands aller tijden.

Freddie Mercury leefde genoeg levens voor vier biopics. Maar blijkbaar kan je er ook een maken die zo slap is, dat het fragment over Queens legendaris­che Live Aidconcert het hoogtepunt is. Bohemian

Rhapsody is een film die niemand voor het hoofd wil stoten – en dus onwaardig aan de erfenis van Mercury.

Bekentenis: ik heb een zwak voor Queen. Meer nog: u ook. Toon mij één eerlijke mens die nog nooit file heeft overleefd zonder luidkeels mee te brullen van ‘Scaramouch, scaramouch, will you do the fandango’, zij het telkens in een andere verwoordin­g. De werking is zo heilzaam, dat het zou voorgeschr­even moeten worden als therapie voor al de zuurspuwer­s op het wereldwijd­e web en andere schild en vrienden. Na afloop voel je je een beter mens.

Mondstuk

Helaas is dat niet hoe je je voelt na Bohemian Rhapsody, een film die al zo lang in de maak is en via zoveel hinderniss­en, dat de investeerd­ers al lang blij waren dat hij er uiteindeli­jk kwam. Aanvankeli­jk zou Sacha Baron Cohen (aka Borat) de rol van Freddie Mercury spelen – die film wil ik nog altijd zien – en vervolgens Ben Whishaw. Tenslotte ging de rol naar Rami Malek, die een ster was geworden met tv-serie Mr. Robot.

Het moet gezegd: van zodra Malek op een podium staat, heeft hij helemaal de gepaste promiscue présence. Dat hij het er in de dialogen minder goed vanaf brengt, heeft niet alleen te maken met dat opzichtige mondstuk – de film claimt net zoals Mercury zelf dat zijn vier extra tanden hem een grotere mondholte verleenden, met inbegrip van dat volumineuz­e stemgeluid waar hij stadions mee deed vollopen. Het is ook dat die dialogen zo stuntelig geschreven zijn.

Verkrachti­ngszaak

Volgens de officiële credits is de regisseur Bryan Singer, maar die moest vervangen worden toen hij halverwege de opnames plots niet meer opdaagde. Weinig later kreeg de regisseur van The Usual Suspects een rechtszaak voor verkrachti­ng van een zeventienj­arige jongen aan zijn been. De boel moest worden rechtgetro­kken door Dexter Fletcher, regisseur van Eddie the Eagle. Dat is hem niet gelukt. Dramatisch­e scènes zijn er nochtans genoeg, zoals die waarin Freddie vertelt aan zijn verloofde dat hij op mannen valt. Maar ze worden zo slap en sentimente­el gebracht dat zelfs Freddies trouwe katten verveeld toekijken. Een van de redenen daarvoor zou wel eens de bemoeienis kunnen zijn van Brian May en Roger Taylor, de twee overlevend­e, nog actieve leden van Queen. Een film maak je nu eenmaal niet op commissie, laat staat een film over zo’n controvers­iële, moeilijk in een gat te vangen figuur.

Het internet staat intussen vol met de historisch­e onjuisthed­en in de film. Is this the

real life? Is this just fantasy? In principe doet dat er niet toe voor een biopic. Maar het beeld dat uit deze film naar voren komt, is dat van een man die door zijn homoseksua­liteit in de problemen komt. Terwijl de andere bandleden de geneugten van het heteroseks­uele huwelijk beleven, daalt Mercury af in een onzedige tocht richting vereenzami­ng.

Flirten met publiek

Dat is toch wel een merkwaardi­ge lezing. Alsof Brian May geen uitzinnige feestjes gaf. Bovendien lijkt het zo alsof Freddies homoseksua­liteit een hindernis was voor hem en Queen. Freddie Mercury was dan wel niet openlijk homo, iedereen wist dat wel. Zijn teksten staan vol met referentie­s. Mercury genoot ervan om het publiek uit te dagen en ermee te flirten. Hij gaf hen iets, maar niet alles.

Wat deze biopic je geeft, is alles en dus niets. Deze film vijlt de scherpe kantjes van een levensverh­aal dat eindeloos kan blijven fascineren. Ik heb altijd gedacht dat het excentriek­e van Queen net de aantrekkin­gskracht ervan was. Maar wie alsnog dat Live Aid-concert wil beleven alsof hij erbij was, is in de loeiharde Imax-zaal aan het juiste adres.

 ?? FOTO RR ?? Aanvankeli­jk zou Sacha Baron Cohen Freddie Mercury spelen, in plaats van Rami Malek.
FOTO RR Aanvankeli­jk zou Sacha Baron Cohen Freddie Mercury spelen, in plaats van Rami Malek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium