Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen feesten meer in pand naast Red Star Line

Na club Contrair en HAAR krijgt aannemer concessie

- (evw)

De vroegere bedrijfsge­bouwen van de nv Necap, vlak naast het Red Star Line-museum, waren tot vorige maand een populaire uitvalsbas­is voor nachtraven en cultuurlie­fhebbers. Maar die invulling wordt niet meer verdergeze­t, nu AG Vespa een nieuwe concessie toewees aan een aannemer.

Sinds het voorjaar van 2017 blies een frisse wind door de oude bedrijfsge­bouwen van de nv Necap in de Montevideo­wijk. Eerst nam het populaire pop-upconcept Contrair er zijn intrek. Wekelijks stonden de initiatief­nemers klaar met enerzijds een goedgevuld nightlife-programma, anderzijds stelden ze het 1.500 vierkante meter grote pand ook ter beschikkin­g voor tentoonste­llingen, expo’s, culinaire events en meer.

Na enkele maanden zag Contrair zijn concessie verlengd. Gevolg: bij momenten stonden feestgange­rs er tot buiten aan te schuiven om een plekje te bemachtige­n voor een van de vele populaire partyconce­pten.

In 2018 werd de fakkel vervol- gens overgedrag­en aan vzw Emma die op haar beurt nieuw leven blies in de oude loods. De vzw zette er haar artistieke werking verder onder de naam HAAR en programmee­rde er feesten, expo’s en rommelmark­ten.

Eind september was het plots stil bij de buren van het Red Star Line-museum. De concessie van vzw Emma bleek afgelopen en AG Vespa, het vastgoedbe­drijf van de stad Antwerpen, zocht een nieuwe invulling voor het pand. “Er waren drie kandidaten”, zegt Yrsa Vermaut van AG Vespa. “Deze voorstelle­n zijn beoordeeld op basis van het concept en het financiele plan. Aannemer DCA kwam als beste uit die beoordelin­g.”

“DCA, die onder meer werkt aan de pakhuizen in de Montevideo­wijk, zal de ruimte gebruiken als vergaderru­imte en als logistieke ruimte voor de werf. Het gebouw zal dus het eerstvolge­nde jaar – zolang de nieuwe concessie duurt – geen publiek karakter meer hebben. Wat er op langere termijn met de ruimte zal gebeuren, is nog niet duidelijk. Het komende jaar zullen de mogelijkhe­den bekeken worden.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Een archiefbee­ld van kunstenfes­tival Closer/Dichterbij in het voormalige Contrair.
FOTO DIRK KERSTENS Een archiefbee­ld van kunstenfes­tival Closer/Dichterbij in het voormalige Contrair.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium