Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wat als… het water ons aan de lippen staat

Gerenommee­rd fotograaf Carl De Keyzer exposeert in Red Star Line Museum met ‘Higher Ground’

- JAN STASSIJNS www.redstarlin­e.be/highergrou­nd

Wat als de zeespiegel stijgt?

Waar moet de mensheid dan heen? Het antwoord is eenvoudig: omhoog, de bergen in. Dat is de idee achter Higher Ground, de nieuwe fotoreeks van de Belgische topfotogra­af Carl De Keyzer, die vanaf vandaag in het Red Star Line Museum loopt.

De Belgische topfotogra­af Carl De Keyzer trok vijf maanden lang door de Europese gebergten, van de Pyreneeën tot de Dolomieten, en zet een denkbeeldi­ge toekomst neer waarin de mensheid zich heeft teruggetro­kken naar het hooggeberg­te. De naam, Higher Ground, is gebaseerd op de gelijknami­ge Amerikaans­e sekte in Montana, die al sinds 1992 het einde van de wereld voorspelt door overstromi­ng.

Het is ook de opvolger van een eerdere fotoreeks Moments Before the

Flood, dat een beeld geeft van de kuststreke­n die door de opwarming van de aarde zullen overstrome­n. “De beelden die ik gemaakt heb, zijn bestaande taferelen”, zegt De Keyzer. “Maar ze suggereren wel hoe het kan zijn. Het is pure fictie, maar ik verwacht ook inspanning­en van de bezoekers. Als je de beelden afzonderli­jk zou bekijken, dan zie je mooie landschapp­en. Met de achterligg­ende idee van het einde van de wereld, krijgen de foto’s een heel andere betekenis. De foto van de eenzame dame in de bergen heeft een symbolisch­e waarde en is daarom het grote beeld van de expo. Het is een Japanse vrouw die naar Europa is verhuisd. Wetende dat Japan een eiland is en dus een van de grootste slachtoffe­rs zal zijn bij het stijgen van de zeespiegel, krijgt die foto een extra betekenis.” Het is de eerste keer dat Higher

Ground in Vlaanderen te zien. “En het Red Star Line Museum is hiervoor een hele logische locatie”, zegt Karen Moeskops, directeur van het museum. “Op het einde van de 19de en in het begin van de 20ste eeuw kwamen miljoenen mensen langs de gebouwen van het museum, op weg naar de Verenigde Staten. Op zoek naar een beter leven. De historisch­e locatie geeft de krachtige foto’s van Carl De Keyzer een extra lading.”

Higher Ground is gratis te bezichtige­n in de vernieuwde loods. Naast de expo werkte het museum ook een activiteit­enaanbod uit, voor jong en oud, rond het thema klimaatver­andering.

 ??  ??
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Fotograaf Carl De Keyzer.
FOTO JAN VAN DER PERRE Fotograaf Carl De Keyzer.
 ?? FOTO'S CARL DE KEYZER ?? De foto van de eenzame dame in de bergen: het uithangbor­d van de tentoonste­lling.
FOTO'S CARL DE KEYZER De foto van de eenzame dame in de bergen: het uithangbor­d van de tentoonste­lling.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium