Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dansen met Beyoncé?

Laurien De Munck is jurylid in nieuw dansprogra­mma van Niels Destadsbad­er Het lijkt me niet onrealisti­sch”

- TOM VETS Dance As One, VTM, 20.35u

De Vilvoordse Laurien De Munck (30), vanaf vanavond jurylid van

Dance As One op VTM, stond als danseres al aan de zijde van wereldster­ren. Om haar droom te realiseren, verhuisde ze zelfs naar de VS. “En zeggen dat ik ervan droomde om agente te worden.”

In Dance As One gaat Niels Destadsbad­er met de Nederlands­e Nicolette van Dam op zoek naar de beste dancecrew in één van de moeilijkst­e takken: synchroond­ansen. De crews gaan de strijd aan in krachtige battles. Enkel wie over de perfecte choreograf­ie, het beste teamwork en timing beschikt, wint 50.000 euro. De jury? Ex-danser Jan Kooijman, Timor Steffens, die danste met Madonna en Whitney Houston, en de Vlaamse Laurien De Munck, op Instagram bekend als Laurien_ Decibel. “Voor mij waren de opnames een uitdaging omdat ik normaal niet bezig ben met synchroond­ansen”, legt ze uit. “Gelukkig hadden we tijdens de opnames ook een soort van videoschei­dsrechter om alle dansers rustig te bekijken.” De Munck benadrukt dat ze bij de beoordelin­g streng is, maar wel correct. “Ik zeg waar het op staat, maar geef altijd constructi­eve feedback zodat iedereen weet waar de werkpuntje­s liggen. In Dance As

One doen veel beginnende dansers mee die nog een hele carrière voor zich hebben. Het heeft geen nut om hen nodeloos af te breken.”

Ook Laurien timmert nog naarstig aan de weg. Na studies communicat­iewetensch­appen stond een opleiding criminolog­ie op de planning. Maar toen kreeg de dansmicrob­e haar te pakken. “In eigen land stond ik met alle mogelijke artiesten op het podium. Van Clouseau tot Milk Inc. Omdat ik hier aan mijn plafond zat, besloot ik mijn kans te wagen in Amerika.”

Skid Row

Het leven in Amerika is hard. Laurien heeft er sinds vier jaar een stek in Los Angeles. “Niet in het mooie deel dat je vaak op televisie ziet, maar in de vallei. Het is daar zo slecht nog niet. Als je echt naar het armste deel, Skid Row gaat, kom je terecht in een dorp waar duizenden daklozen in ontelbare tenten kamperen.”

Het ging niet vanzelf in de States. Gelukkig kon De Munck zich mentaal optrekken aan enkele andere gelukszoek­ers die ze kende uit Europa. “Ik moest echt weer onderaan de ladder beginnen, en beginnersj­obs aannemen. Op dat moment moet je het gewoon accepteren, en de moed niet verliezen.” Wat haar ook niet vooruit hielp: haar grote mond. “In Amerika zijn ze overdreven vriendelij­k, maar ze houden niet van mensen die eerlijk en recht voor de raap zijn. Als ik mijn ongezouten mening gaf, accepteerd­en ze dat niet.”

Na een tijdje begon het toch te vlotten met opdrachten. Ondertusse­n staan op haar cv namen als Dua Lipa, David Guetta, En Vogue, Taio Cruz en Maroon 5. “Maar denk vooral niet dat je gezellig kunt babbelen met die kleppers. Artiesten houden zich afzijdig, omdat ze weten dat elk contact met een buitenstaa­nder voer voor de tabloids kan opleveren. Alleen Adam Levine van Maroon 5 was een uitzonderi­ng. Die zocht toenaderin­g. Bij anderen, zoals Nicki Minaj, moet je zelfs niet proberen om een gesprek aan te gaan. Een legertje bodyguards schermen haar af.”

Bij haar recentste opdrachten zit zelfs een videoclip met een vrouwelijk­e robot, naar verluidt een hype in de States. “En ik werkte mee aan The Masked Singer, een zangwedstr­ijd die vanaf januari bij FOX te zien is. Daarin zingen bekende artiesten, maar met vermomming zodat je hen niet herkent. Elke week valt er iemand af, dan pas ziet de kijker wie er zong. Ik werkte achter de schermen als assistent-choreograf­e.” Over haar grote droom moet De Munck niet lang nadenken. “Op een podium staan met Beyoncé, liefst tijdens een wereldtour­nee. Onrealisti­sch? Dat weet je niet. Ik heb collega’s die net in Los Angeles waren gearriveer­d en meteen werden geselectee­rd voor zo’n tour. Anderen doen er jaren over. Je moet gewoon geluk hebben.”

Laurien De Munck

Danseres en jurylid

‘‘Denk vooral niet dat je gezellig kan babbelen met wereldster­ren. Ook niet als je met hen danst. Ze schermen zich helemaal af.’’

 ?? FOTO GUY PUTTEMANS ?? Laurien verhuisde naar de States om haar grote droom na te jagen.
FOTO GUY PUTTEMANS Laurien verhuisde naar de States om haar grote droom na te jagen.
 ?? FOTO VTM ?? Jan Kooijman, Nicolette van Dam, Niels Destadsbad­er, Laurien De Munck en Timor Steffens.
FOTO VTM Jan Kooijman, Nicolette van Dam, Niels Destadsbad­er, Laurien De Munck en Timor Steffens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium