Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Moeten er maatregele­n komen tegen het problemati­sch drinkgedra­g van sommige studenten?

-

Mentalitei­tswijzigin­g nodig Ik denk dat vooral de mentalitei­t moet veranderen, en niet alleen bij studenten. Als je laat weten dat je niet drinkt, word je bekeken alsof je van Mars komt, dan word je als heel saai bevonden. Tegenwoord­ig hoor je er precies pas bij als je elk weekend diep in de nacht thuiskomt, met heel wat alcohol in je bloed. Ik denk dat veel jongeren drinken om erbij te horen en niet durven zeggen dat ze eigenlijk niet zo veel willen drinken.

ANN BROUWERS, DUFFEL

Studentenv­ereniginge­n

Ik ben zelf student en ik merk in mijn omgeving dat er overvloedi­g alcohol geconsumee­rd wordt. In mijn ogen heeft dit vaak te maken met de omgeving waarin je terecht komt. Hoewel studentenv­ereniginge­n altijd zullen zeggen dat er geen alcohol gedronken moet worden, merk je in realiteit toch een enorme groepsdruk. Het wordt verwacht dat je drinkt. Dronken zijn lijkt een synoniem geworden te zijn voor plezier. Is dit altijd een probleem? Nee zeker niet, maar misschien moet er wel de vraag gesteld worden of dronken praesidium­leden verantwoor­delijk genoeg zijn om erover te oordelen of anderen nog verder kunnen of mogen drinken.

SANDER COOLS, WESTERLO

Verbod op verkoop in supermarkt

Laten we de supermarkt­en een verbod opleggen van verkoop van alcohol met meer dan 3,5% en andere alcohol laten verkopen door speciaalza­ken. Controle op misbruik wordt zo iets eenvoudige­r en het bevordert het ondernemer­schap. Vorm nachtwinke­ls om tot avondwinke­ls met een sluitingsu­ur om 23u. Dat zijn twee maatregels die reeds bestaan in onze buurlanden.

DAVE BRACKE, ANTWERPEN

Wat is ‘problemati­sch’?

Tegen problemati­sch drinkgedra­g moet worden opgetreden, maar wanneer drinkgedra­g juist problemati­sch wordt, is moeilijker vast te stellen. Bij een cantus of een andere viering is iedereen wel een beetje “in de wind”, maar dit problemati­sch noemen vind ik betuttelen­d en uit den boze. In de jaren 70 werd er niet meer of minder gedronken

dan nu en dan was dit niet problemati­sch.

WILFRIED DE WILDE, ANTWERPEN

Mentalitei­tswijzigin­g nodig (2)

Er moet dringend wat aan de mentalitei­t van de studenten in Antwerpen gedaan worden. Een glaasje teveel op moet kunnen, maar de dronkaards houden met niemand rekening. ‘s Nachts lopen ze roepend door de straten, vernielen ze wegmarkeri­ngen en omheininge­n, en smijten ze hun lege flessen en blikken gewoon op straat.

LODE DE VILDER, ANTWERPEN

Start al vroeger dan studentent­ijd

Het problemati­sch drinken start op jongere leeftijd. Op Chirofuive­n krijgen 16-jarigen als ze dat willen toch bier. Ze hoeven dat zelfs niet te laten halen door een meerder- jarige. De mensen die aan de tapkraan staan houden er geen rekening mee. Meer- derjarigen mogen drinken wat ze willen wat mij betreft. De hersenscha­de en andere gezondheid­sperikelen die ze hiermee oplopen hebben ze zelf gezocht. Voor de minderjari­gen vind ik wel dat ouders hier het voortouw moeten nemen door goede voorlichti­ng.

CLAUDINE PAYS, SCHILDE

 ?? FOTO FVV ?? Een studentenc­antus.
FOTO FVV Een studentenc­antus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium