Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De vloek is doorbroken

- DENNIS VAN GOETHEM, ANNELIES RUTTEN

’t Is gebeurd. Na vijftien seizoenen is het record in De Slimste Mens ter Wereld gesneuveld. Julie Colpaert (38) wist gisteren een zenuwslope­nde finale te overleven en stoot door naar haar twaalfde deelname in de populairst­e quiz van het land. Zo slaagt de VTMjournal­iste waar elf anderen in faalden. De vloek van 11 is niet meer. “Met eindwinst hou ik geen rekening, maar deze prijs is al binnen.”

“Een mythisch moment”, noemde Erik Van Looy het. De quizmaster kan het weten: de voorbije vijftien seizoenen van De Slimste

Mens ter Wereld wist geen enkele kandidaat het langer vol te houden dan elf opeenvolge­nde aflevering­en. Tien sneuvelden net voor hun twaalfde deelname, in 2014 kreeg Gert Verhulst door de start van de finaleweke­n de kans niet om eraan te beginnen. De ‘Club van 11’ was geboren, en daarmee ook de ‘Vloek van 11’. Maar gisteravon­d brak Julie Colpaert de ban. Na een zinderend finalespel stuurde de presentatr­ice van Telefacts Anderlecht­doelman Frank Boeckx naar huis en verzekerde ze zich van een twaalfde aflevering.

“Dit wilde ik héél graag”, zegt Colpaert. “Mijn wereld was niet vergaan als ik het niet had gehaald, maar ik begon wel aan dat elfde spel met het idee om te overleven. Hoe verder je geraakt, hoe liever je wil doorgaan. Als ik was verloren, had ik in het lijstje gestaan met die elf anderen (zie

kader). Da’s mooi. Maar nu is het anders. Ik heb een record gebroken, al was het knapper geweest om te schitteren zónder dat finalespel te moeten spelen.

(lacht)”

Mini-kortsluiti­ng

In de finale moest Colpaert drie buurlanden van Macedonië noemen om de teller van Frank Boeckx op nul te krijgen. Kosovo en Servië kwamen vlot, daarna werd het stil. Bijna een halve minuut. “Ik was de vraag vergeten”, zegt Colpaert. “Dat heb ik al vaker gehad. Even niet opletten, en plots kom je aan de beurt zonder te weten wat je moet zoeken. Nochtans heb ik de aflevering gespeeld zoals alle andere. Ik had pech in de filmpjesro­nde, maar de anderen sloegen ook de bal mis bij hun fragmenten. In de finale speelden vooral de zenuwen mij parten. In De Slimste

Mens flippen je hersenen soms. Het voelt als een mini-kortsluiti­ng. Ik wist dat we iets in de Balkan zochten, dus begon ik maar wat landen te noemen. En zo floepte Albanië er nog uit.”

De zaal barstte los, Van Looy greep zich even naar het hart, maar Colpaert bleef haar kalme zelve.

“Ik besef dat ik redelijk rustig overkom. Dat is gewoon wie ik ben. Op dat moment was ik enorm blij, maar je zal mij niet gauw een vreugdedan­sje zien doen. Zo ben ik niet.”

Ook trucjes of strategieë­n zijn niet aan Colpaert besteed. Geluk, dat is volgens haar de enige reden waarom zij kon wat elf anderen niet lukte. “Dit spel is een wisselwerk­ing van factoren, maar geluk is alles. Het enige wat ik gaandeweg heb geleerd, is dat panikeren geen zin heeft. Je kan eens iets missen of in de fotoronde een link niet zien. Maar af en toe een kern- woord meepikken dat de anderen niet weten, maakt veel goed. Focussen en niet aan de missers denken, dat was mijn tactiek.”

Zo ziet ook Van Looy het. “Het was heel spannend, maar Julie bleef geduldig. Ze heeft een zeer goede finale gespeeld.”

Thuiskomen in de studio

Maandag gaat Colpaert haar vierde week in. Al sinds de eerste aflevering van dit zestiende seizoen zit ze knus in haar rode stoel. En moe is ze het nog lang niet. “Na de eerste aflevering was de druk van de ketel. Hoe langer, hoe meer plezier ik eraan beleef. Op den duur is het thuiskomen in die studio. De reacties zijn ook alleen maar positief. Mijn ouders, mijn vrienden, mijn lief: ze kijken allemaal en zijn fier op me. En op sociale media krijg ik plots veel vriendscha­psverzoeke­n. Al zullen die snel teleurgest­eld zijn, want ik deel nauwelijks iets online.

(lacht) Ik blijf wel nuchter. Nu is die aandacht er, maar ik weet dat na de grote finale niemand er nog mee bezig is. Alles wat gebeurt, kan ik relativere­n.”

Colpaerts plekje in die grote finale lijkt nu al zeker. Maar winnen, daar houdt ze geen rekening mee. “Als je er in die finaleweek als laatste bijkomt, ben je toch even uit die drive geweest. Ik denk dat het moeilijk wordt om daar weer in te vallen. Ik zal het spel spelen zoals ik altijd gedaan heb, maar ik ben er niet gerust in. Maar goed, het record is nu gebroken. Die prijs heb ik al binnen.”

Julie Colpaert

Journalist­e

‘‘Het was knapper geweest als ik dat finalespel niet had moeten spelen.’’

 ??  ??
 ?? FOTO VIER ?? Colpaert klopte Frank Boeckx in de finale. Boris Van Severen was de slimste van de dag.
FOTO VIER Colpaert klopte Frank Boeckx in de finale. Boris Van Severen was de slimste van de dag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium