Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meer vrouwen nodig, maar niet met quota

- redacteur economie Christof Willocx brieven@gva.be

Het directieco­mité van de Nationale Bank bestaat uit zes mannen en nul vrouwen. Marcia De Wachter, de enige vrouw die in het directieco­mité zat, is met pensioen gegaan en haar partij CD&V heeft ex-minister Steven Vanackere aangeduid als haar opvolger. Dat stuit op stevige kritiek van Marcia De Wachter zelf en van Vrouw & Maatschapp­ij, de vrouwenbew­eging van CD&V. Ze vragen zich af of er nu echt geen enkele vrouw te vinden was die de job in de plaats van Steven Vanackere kon doen.

Hun aanklacht is terecht. Er is iets mis met de diversitei­t bij de Nationale Bank. Het grote probleem is dat de selectie van directeure­n niet via een open sollicitat­ieprocedur­e verloopt. Als de kandidaat van een partij het bestuur van de Nationale Bank verlaat, mag die partij een vervanger aanduiden. Er wordt dan gekeken naar partijgetr­ouwen die enige ervaring hebben met economie, en dan komen partijen al snel bij zeer ervaren ex-ministers of bij voormalige bankbestuu­rders terecht. Ze kijken dus naar grote namen uit het verleden. Omdat het in het verleden nog evidenter was dan vandaag om eerder mannen dan vrouwen voor topfunctie­s te benoemen, belanden er vooral mannen op de kandidaten­lijsten. Dat kan zo niet langer, want er is geen enkele reden om aan te nemen dat een vrouw bij de Nationale Bank minder goede economisch­e analyses zou kunnen maken dan een man.

Wat is dan de oplossing? Alleszins niet het opleggen van quota. CD&V-ondervoorz­itster Griet Smaers wil dat één op de drie vrouwen aan de top van de Nationale Bank, het Rekenhof en de financiële waakhond FSMA een vrouw is. Maar met zo’n strak quotum krijgt niet per se de beste kandidaat de job, maar wel diegene met het juiste geslacht. Daarom zou het een betere oplossing kunnen zijn om de selectiepr­ocedure veel opener te laten verlopen. Een partij die het recht heeft om een nieuwe bestuurder te kiezen, zou daar voortaan een publieke vacature voor moeten uitschrijv­en. Het is dan wel belangrijk dat de jury van de selectiepr­ocedure uit evenveel mannen als vrouwen bestaat.

Op lange termijn zou het ook goed zijn om de selectie van kandidaten niet meer door een politieke partij te laten doen, maar door de voltallige regering. Het is begrijpeli­jk dat politici willen garanderen dat er een politiek evenwicht is in het bestuur van de Nationale Bank. Maar van een goede directeur kan je verwachten dat die zijn of haar politieke denkbeelde­n niet laat primeren op economisch­e aanbevelin­gen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium