Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Verhuis naar platteland is niet per se nuttig”

-

Filip Meysman (foto), professor biochemie aan de Universite­it Antwerpen en coördinato­r van het citizen science project CurieuzeNe­uzen, zegt dat een verhuis van de stad naar het platteland niet per se zinvol is. “Een derde van de blootstell­ing aan vuile lucht gebeurt thuis, een derde gebeurt onderweg naar het werk of de school en het andere derde gebeurt op de werkplaats of de school. Door te verhuizen naar het platteland, waar de lucht zuiverder is, verminder je weliswaar de uitstoot thuis. Maar je vergroot ook de uitstoot onderweg naar je werk in de stad omdat je veel langer op de baan bent. Daar zit je nog altijd het dichtst bij de grote verantwoor­delijke voor die slechte lucht: de uitlaat van je voorganger.”

Je kunt je dus de vraag stellen of zo’n verhuis wel de moeite waard is. “Ook al omdat een Londense studie bewezen heeft dat rijke mensen die in de groene rand wonen maar dagelijks naar het werk in de stad pendelen, over het algemeen meer vuile lucht inademen dan mensen die in de stad wonen en in diezelfde stad werken.”

Zo’n verhuis naar het platteland is zeker nefast als iedereen dat begint te doen, vindt Meysman. “Als iedereen vlucht uit de grootstad, dan wordt de emissie in het land overal even groot en dan daalt de algemene luchtkwali­teit van een maatschapp­ij”, zegt hij. “Het beste is dat mensen in de stad dicht bij hun werk in dezelfde stad wonen. En dus te voet kunnen gaan of de fiets nemen.”

 ?? FOTO FRED DEBROCK ??
FOTO FRED DEBROCK

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium