Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nooit gerookt, maar wel longen van kettingrok­er”

- JOHAN VAN BAELEN

Met hartklacht­en en een acute hartaanval opgenomen worden in het ziekenhuis en daar, als nietroker en sporter, te horen krijgen dat je moet stoppen met roken. Het overkwam Marc Leclef (63), toen uit Borgerhout.

Marc Leclef en zijn vrouw Linda Van den Broeck hadden in 1980 een huis gekocht in de Tuinwijk in Borgerhout. Die ligt verscholen in de oksel van de Ring, of in de lange bocht tussen de Ring en de E313 richting Hasselt. “We hebben er vier jaar aan verbouwd. Het was er zalig, ik zei dat ik er nooit meer zou weggaan.”

Maar op 11 december 2009 voelde Marc, die via zijn opleiding tot licentiaat lichamelij­ke opvoeding wat paramedisc­he kennis had, dat die hevige pijn in de borststree­k een signaal was: “rap naar het ziekenhuis”. Een verpleger van de spoeddiens­t las de ernst af van Marcs lijkbleke gelaat. Geen halfuur later werd via Marcs arm een eerste van acht stents gestoken (een prothese om de vernauwing van een ader op te heffen, red.).

Zes buren sterven

“Die stents werden per twee geplaatst”, herinnert Marc zich die emotionele periode. “Dat gebeurde telkens door een andere cardioloog omdat het inbrengen via de arm een gloednieuw­e techniek was. Elke keer opnieuw kreeg ik te horen: ‘uw hart is goed, maar u moet dringend stoppen met roken’. Ik reageerde telkens: ‘dat zal moeilijk gaan, ik héb nooit gerookt’.”

“Natuurlijk, ik heb daar dertig jaar gewoond, ben opgegroeid tussen rokende ouders in een tijd waarin in elk café en restaurant werd gerookt. De cardiologe­n zieden: ‘we kunnen het niet bewijzen, maar het komt van de Ring, hem niet overkappen staat gelijk aan massamoord’.”

“Dat ik uitgereken­d die dag een infarct kreeg, lag wél aan de Ring. Want geluidstri­llingen zorgden ervoor dat afzettinge­n van de slagaderwa­nd loskwamen en zo de kransslaga­der verstopten. Juist op 11 december stond er een hele dag file op de Ring, met dus constante geluidstri­llingen. Ik heb geluk gehad dat ik direct luisterde naar de pijn in mijn borst. Ik ken zes mensen uit die wijk die zijn gestorven. Op één na allemaal na een hartfalen.”

Zwarte rode bessen

Op advies van de hartchirur­gen zochten Linda en Marc een ander huis. “In 2010 hebben we een boerderij gekocht in Morkhoven (Herentals, red.), waar ik nu onder meer saffraan teel. Ik had een tuintje in Borgerhout, maar kon er niets meer verbouwen. De rode bessen zagen zwart, je kon ze niet meer wassen. Linda ging na elke wasbeurt met een vod over de wasdraad. Die zag dan zwart. Roet dat je er niet meer uitgewasse­n kreeg.”

Na langdurige verbouwing­swerken verhuisde het gezin in 2016. “Mijn dokter is zeer tevreden. Hij drukt me wel op het hart dat ik tien jaar eerder een vogel voor de kat zou zijn geweest. Daarom bekijk ik stress door een andere bril. Als ik mijn werk vandaag niet af heb, dan is het morgen. Hoewel ik hard werk, heb ik hier bij wijze van spreken elke dag congé.”

Marc Leclef Verhuisde Antwerpena­ar “De dokters kunnen het niet bewijzen, maar weten zeker dat het door de Ring komt.”

 ?? FOTO MIE DE BACKER ?? Marc en zijn vrouw Linda lieten Borgerhout achter en telen nu onder meer saffraan op een boerderij in Morkhoven.
FOTO MIE DE BACKER Marc en zijn vrouw Linda lieten Borgerhout achter en telen nu onder meer saffraan op een boerderij in Morkhoven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium