Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vooral koude dagen worden warmer

Nieuwe cijfers over opwarming aarde

- GUNTER WILLEKENS

De afgelopen tien jaar telde het Verenigd Koninkrijk meer extreme weersomsta­ndigheden dan in de halve eeuw voordien. De heetste dagen werden heter, de koudste minder koud. Dat zegt Met Office, de Britse meteorolog­ische dienst. “Nieuwe cijfers, die opnieuw het bewijs leveren voor de klimaatopw­arming”, zegt David Dehenauw (KMI).

De Britse studie vergelijkt weergegeve­ns uit de periode 19611990 met de periode 2008 - 2017. De warmste dagen werden gemiddeld 0,8 graden warmer. Dat gebeurde ook met de koudste dagen en nachten, maar daar was het temperatuu­rverschil nog veel groter: ze werden gemiddeld 1,7 graden milder.

Het aantal zogenaamde tropische nachten, waarbij de temperatuu­r boven de 20 graden blijft, neemt toe. In de 30 jaar tussen

David Dehenauw Woordvoerd­er KMI ‘‘Tropische nachten zijn een groter probleem voor de mens dan de hete dagen. We verdragen wel wat hitte, als er maar afkoeling volgt.’’

1961 en 1990 waren er in Londen slechts acht tropische nachten. In de tien jaar tussen 2008 en 2017 waren dat er al vier. De trend zet zich door: 2018, niet in de studie opgenomen, telde alleen al twee tropische nachten. De klimaatver­andering is dus steeds duidelijke­r een klimaatver- hitting. “Dit zijn nieuwe cijfers, die op een nieuwe manier de bestaande rapporten bevestigen”, zegt KMI-woordvoerd­er David Dehenauw. “De aarde warmt op, en het gaat alarmerend snel. Op het randje van de noordpool werd een temperatuu­r van 30 graden gemeten. In Lissabon werd het recordheet, met 44 graden. Perpignan kende een nacht waarin het niet kouder werd dan 30,3 graden. Vijftien jaar geleden had niemand durven te voorspelle­n dat zoiets zou gebeuren.”

Ook elders regende het records. De heetste nacht werd gemeten in Quarayyat (Oman). Met 42,6 graden was de nacht van 25 op 26 juni de heetste ooit ter wereld. Algerije beleefde dan weer de heetste dag, op 5 juli, met 51,3 graden.

Stad wordt hitte-eiland

Verwacht wordt dat de verhitting steeds meer gezondheid­sproblemen veroorzaak­t. “Hete nachten zijn een groter probleem voor de mens dan hete dagen”, zegt David Dehenauw. “Een mens kan wel een zekere hitte verdragen, als er maar af koeling mogelijk is.” Vooral in de grote steden is de verhitting een probleem. “De steden worden hitte-eilanden”, zegt Met Office. “Binnen de stadsmuren wordt de hitte van de dag beter vastgehoud­en dan op het platteland.”

Als om de cijfers de onderstrep­en, wordt het de komende dagen bij ons (veel) warmer dan normaal. Begin volgende week wordt het bijna zomers. “Maandag klimmen we naar maxima van 15 graden en meer, dinsdag mogelijk richting 18 graden. Dat is een graad of 7 warmer dan normaal. De winter is zeer ver weg”, zegt weerman Ruben Weytjens.

 ?? FOTO DBA ?? In korte mouwen van de herfst genieten: begin volgende week is de winter weer heel veraf.
FOTO DBA In korte mouwen van de herfst genieten: begin volgende week is de winter weer heel veraf.
 ?? FOTO SOFIE SILBERMANN ??
FOTO SOFIE SILBERMANN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium