Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Burgerinit­iatief pakt tienerpooi­ers aan

Nederlands­e ngo kan inspiratie zijn voor Antwerpse aanpak

- JAN STASSIJNS

De stad Antwerpen gaat info uitwissele­n met de Nederlands­e ngo Terre des Hommes om de strijd aan te binden met tienerpooi­ers. Vooral het meldpunt voor slachtoffe­rs wekt veel interesse. “Deskundige­n stellen zelf een dossier op en maken dat over aan de politie”, zegt Lieve Huijskens, prostituti­eambtenaar van de stad.

Volgens Terre des Hommes, dat in Nederland een meldpunt voor tienerpros­titutie heeft opgericht, worden steeds meer tieners door ‘loverboys’ in de prostituti­e gedwongen. Dat dat in België of Antwerpen ook zo is, wil Lieve Huijskens niet gezegd hebben. “Of het er meer zijn, weet ik niet”, zegt de prostituti­eambtenaar. “We hebben geen nulmeting om mee te vergelijke­n. Het is wel zo dat er meer en meer dossiers opgestart worden. Die stijging zien we vooral sinds vorig jaar. Niet toevallig het jaar waarin Child Focus haar website lanceerde waarmee ze slachtoffe­rs van tienerpooi­ers opvangt. De problemati­ek krijgt meer aandacht en daarom was de uitwisseli­ng met Terre des Hommes ook erg zinvol.”

Huijskens beschrijft de vergaderin­g van deze week als “erg inspireren­d” en daarmee doelt ze op het meldpunt van de Nederlands­e ngo.

“Politie is geremd”

“Terre des Hommes is een burgerinit­iatief”, vertelt ze. “Als een slachtoffe­r niet meteen een verklaring wil afleggen bij de politie en er onvoldoend­e bewijzen zijn dat er inderdaad slachtoffe­rschap is, is het voor een burgerinit­iatief soms makkelijke­r om verder te gaan om info te vergaren. De politie wordt vaak geremd, omdat ze rekening moeten houden met de regels van een onderzoek. Het meldpunt telt deskundige­n en ook ex-politieage­nten, die weten hoe een dossier opgemaakt moet worden. Zij kunnen dus extra informatie verzamelen om dan een concreet, uitgewerkt dossier aan de politie te bezorgen.” Tienerpooi­ers gaan volgens Terre des Hommes steeds vaker online te werk, door seksfoto’s van tienermeis­jes te verkrijgen en hen daar dan mee te chanteren. De netwerken werken ook over de landsgrenz­en heen, wat het bevooral lang van samenwerke­n alleen maar doet toenemen. “We kunnen veel van elkaar leren”, zegt Huijskens. “Terre des Hommes werkt bijvoorbee­ld met nepadverte­nties om de klanten in de val te lokken. Zo kan ook duidelijk gemaakt worden dat de volgende stap, namelijk het afspreken met, strafbaar is. Dat is een deel sensibilis­eren. Nu moeten we vooral kijken hoe we de werking van de Nederlands­e ngo naar een Belgische context kunnen vertalen. Volgens mij is er ook een landelijk netwerk nodig en niet alleen lokale initiatiev­en.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De campagne die Child Focus begin 2017 lanceerde.
FOTO PHOTO NEWS De campagne die Child Focus begin 2017 lanceerde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium