Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Wever lanceert niet toevallig West-Vlaming in federale regering

Sander Loones wordt via Defensie klaargesto­omd om volgend jaar stemmenkan­on voor N-VA te worden

- ARNOUT GYSSELS

Met Sander Loones haalt N-VA weer een West-Vlaming in de federale regering. Die krijgt nu nog enkele maanden de nodige ‘airplay’. Niet toevallig, want partijvoor­zitter Bart De Wever zei het zelf al na de gemeentera­adsverkiez­ingen: “Waar we geen kopstukken hebben, zet zich dat totaal om in verlies.” En in WestVlaand­eren heeft N-VA alleen Geert Bourgeois.

Bart De Wever

N-VA-voorzitter ‘‘Waar we geen kopstukken hebben, zet zich dat om in verlies.’’

Hij is al sinds 2014 Europees Parlements­lid, hij is nationaal ondervoorz­itter van N-VA, ooit tipte Bart De Wever hem als toekomstig voorzitter van zijn partij en toch zal de naam Sander Loones bij het grote publiek geen belletje doen rinkelen. Nu draagt De Wever hem naar voren als opvolger van Steven Vandeput als minister van Defensie en Ambtenaren­zaken. Vandeput wordt burgemeest­er in Hasselt, en vanaf half november moet Loones al zijn taken overnemen. “Sander is een echte West-Vlaming: een harde werker met weinig show en veel inhoud”, klinkt het. Dat Loones West-Vlaming is, is niet onbelangri­jk. In de kustprovin­cie vielen de gemeentera­adsverkiez­ingen lelijk tegen voor de partij. In Brugge is de lokale afdeling bijna gehalveerd. In Kortrijk en Oostende boert N-VA achteruit, maar zit ze wel in de meerderhei­d. In Roeselare kwam ze er niet aan te pas.

“Een wake-upcall”, noemde Vlaams Parlements­lid en Kortrijks N-VA-lijsttrekk­er Axel Ronse het. De kopstukken in de provincie gaan nu dubbel zo hard aan de slag om het tij te keren.

Sterke figuur

Dan helpt het als je een sterke figuur hebt. Een minister bijvoorbee­ld. Op Vlaams niveau zit Geert Bourgeois, maar er is nog altijd geen uitsluitse­l over wat hij volgend jaar gaat doen. Op het federale niveau mist N-VA voorlopig wel een West-Vlaming met grote naambekend­heid. Dat moet Loones worden. Naar eigen zeggen is de 39-jarige Koksijdena­ar nog niet bezig met de lijstvormi­ng. Hij wil zich eerst focussen op zijn gloednieuw­e departemen­t. “Steven heeft van ons leger een betrouwbar­e partner voor onze bondgenote­n gemaakt. Dat werk wil ik voortzette­n.” Aan dossierken­nis mag het Loones niet ontbreken. Hij volgde defensie in het Europees Parlement en kent als ondervoorz­itter van N-VA de regeringsd­ossiers goed. Veel tijd heeft hij niet. Zeven maanden na zijn aantreden zijn het al verkiezing­en en moet hij zijn nieuwe bekendheid verzilvere­n. Daar hangt veel van af, want als je de uitslagen van 14 oktober nationaal inzet, dan tuimelt N-VA fameus achteruit. De partij zou er negen zetels in de Kamer bij inschieten, elf in het Vlaams Parlement. Het blijft een theoretisc­he oefening, maar dat is een scenario dat elke partij wil vermijden. Of zoals De Wever het omschreef in zijn war room in Antwerpen: “Waar we geen kopstukken hebben, zet zich dat totaal om in verlies.”

 ?? FOTO ISOPIX ?? Sander Loones wordt de nieuwe collega van Theo Francken in de federale regering. Op de voorstelli­ng van diens boek kwamen de twee alvast goed overeen.
FOTO ISOPIX Sander Loones wordt de nieuwe collega van Theo Francken in de federale regering. Op de voorstelli­ng van diens boek kwamen de twee alvast goed overeen.
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium