Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Waarom een gebuisde minister van Financiën bij de Nationale Bank?”

Benoeming Steven Vanackere verhit gemoederen binnen regering

-

Wat een politieke benoeming zoals zovele moest worden, heeft de discussie geopend over de toplonen en het geslacht van directeurs bij de Nationale Bank. Open Vld-vicepremie­r Alexander De Croo vindt dat de benoeming van ex-minister Steven Vanackere op de regeringst­afel moet komen. En haalt zijn slag thuis.

“Waarom moeten wij een gebuisde minister van Financiën bij de Nationale Bank benoemen?” Bij de liberalen zijn ze niet mals voor de zet van CD&V. Dat de directeurs bij de Nationale Bank een politieke kleur hebben, is volgens de blauwe partij niet het probleem. Wel dat het om een echte politicus gaat. Toen sp.a dat jaren geleden met ex-minister Norbert De Batselier deed, kwam er ook ruzie van.

Alexander De Croo haalde dan weer uit naar het mannenbast­ion dat het directieco­mité wordt. Vanackere vervangt Marcia De Wachter, de enige vrouw van het selecte clubje. “Alle organisati­es waar vrouwen in zitten, nemen gewoon betere beslissing­en.” De demarche van De Croo viel slecht bij zijn coalitiepa­rtners. Binnen de regering was expliciet afgesproke­n dat CD&V voor één opvolger zou zorgen voor De Wachter én gouverneur Jan Smets, die ook begin 2019 met pensioen gaat. “Dit is allesbehal­ve collegiaal”, klinkt het bij N-VA. CD&V haalt een pak zwaarder uit. “Dit is meer een politiek spel dan bezorgdhei­d over vrouwen. Tim Hermans (de Open Vld’er bij de Nationale Bank, red.) is ook een man. En wie wil koste wat het kost iemand politiek benoemen als Oost-Vlaams gouverneur?”

Hoger loon dan premier

Officieel is de benoeming nog niet. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) moet eerst een Koninklijk Besluit nemen, maar normaal moet de ministerra­ad zijn fiat daar niet voor geven. Door de heisa zal dat volgende week dan toch gebeuren. Van Overtveldt gaat dan ook een voorstel op tafel leggen om voor meer vrouwen te zorgen bij de Nationale Bank.

De ruzie leidt dus wellicht tot nieuwe regels bij de Nationale Bank. Of dat ook zo zal zijn voor het hoge loon van de directeurs is nog niet duidelijk. De zes directeurs verdienen zo’n 340.000 euro bruto per jaar. Dat is een stuk meer dan de 290.000 euro voor de premier. Open Vld en CD&V willen praten over de hoogte van het loon. De benoeming van Vanackere heeft dus heel wat in gang gezet. De man zelf wou voorlopig niet reageren omdat alles nog niet rond is.

 ?? FOTO ISOPIX ?? Steven Vanackere.
FOTO ISOPIX Steven Vanackere.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium