Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Officiële bevestigin­g dat olie uit Curaçao geen afvalstof is”

Antwerps bedrijf Oilchart Internatio­nal verweert zich tegen aantijging­en

- CHRISTOPH MEEUSSEN

Het Antwerpse bedrijf Oilchart Internatio­nal, dat scheepsbra­ndstoffen (bunkers) blendt en levert aan de scheepvaar­t, ontkent dat het niet volgens de regels heeft gewerkt in het dossier van geïmportee­rde olie uit Curaçao. De firma voelt zich daarbij gesterkt door een beslissing tot nietvervol­ging van het parket, een beslissing van de Afdeling Milieuhand­having en een brief van minister Joke Schauvlieg­e (CD&V). Er loopt nu een gerechteli­jk onderzoek waarin het bedrijf wordt genoemd, en waarvoor ook een huiszoekin­g plaatsvond op het kabinet van minister Schauvlieg­e, die daarop zelf een klacht met burgerlijk­epartijste­lling indiende tegen een kabinetsme­dewerker.

Sinds 2012 werkt het Antwerpse Oilchart Internatio­nal mee aan de opkuis van een ‘asfaltmeer’ op het Antilliaan­se eiland Curaçao. Dat ontstond ten tijde van de Tweede Wereldoorl­og, toen Shell er grote hoeveelhed­en kerosine produceerd­e. Een nevenprodu­ct daarvan was asfalt, dat bestaat uit olie, goed voor meer dan een miljoen ton.

Door het opruimen van dat ‘asfaltmeer’ zou de Buska Baai in Curaçao na tachtig jaar vrij van asfalt worden. Oilchart verklaart hierover dat het deel uitmaakt van de inspanning­en van het bedrijf om bij te dragen tot de circulaire economie.

De centrale vraag daarbij is nu of de betrokken olie als een afvalstof moet worden beschouwd, of kan worden ingezet als grondstof. Concreet werkte de Antwerpse bunkeraar samen met het lokale bedrijf Asfalt Lake Recovery (ALR) om de plas op te ruimen. ALR werd door de lokale overheid aangesteld voor deze opruiming. ALR voegde aan de olie lichtere oliefracti­es toe, waardoor de olie beantwoord­de aan de officiële Amerikaans­e norm voor ‘fuel n°6’. ALR verkocht de olie onder meer aan Oilchart. Oilchart vervoerde vervolgens deze olie per tanker naar Europa. Zo luidt de officiële verklaring van Oilchart.

Samenstell­ing geanalysee­rd

Eenmaal hier werd de substantie volgens Oilchart, nadat de olie was geanalysee­rd door een onafhankel­ijke partij, ofwel verder bewerkt ofwel verkocht aan andere Europese raffinader­ijen. In totaal zouden er tussen 2012 en 2015 zo’n tien transporte­n zijn geweest. Oilchart benadrukt dat alle producten die op deze wijze werden verkocht, voldoen aan de wettelijke specificat­ies.

Over de voorraden in de Antwerpse haven ontstond in 2014 evenwel een discussie met de milieu-inspectie. Die maakte een proces-verbaal op voor vermeende milieumisd­rijven, waaronder het mengen van gevaarlijk­e afvalstoff­en met andere afvalstoff­en. De olie zou zijn gebruikt als scheepsbra­ndstof, maar die zou niet conform de norm zijn.

“Niets fout gedaan”

Dat laatste ontkent het bedrijf. Het wijst op een aantal beslissing­en van verschille­nde overheden, zoals een brief van januari 2015 van minister Schauvlieg­e. Die beslissing werd voorbereid door haar adjunct-kabinetsch­ef en gaf aan dat de “ingevoerde olie als een grondstof wordt beschouwd”, waardoor Oilchart er verder mee kon werken. Naar aanleiding van de huiszoekin­g op haar kabinet heeft de minister tegen deze adjunct-kabinetsch­ef een klacht met burgerlijk­epartijste­lling ingediend en hem op non-actief geplaatst. Om de transporte­n te verantwoor­den, verwijst Oilchart ook naar een beslissing van het Openbaar Ministerie. “In 2014 had de Dienst Milieu-inspectie een pv opgesteld voor de invoer van de olie uit Curaçao, stellende dat het een afvalstof zou zijn. Het Openbaar Ministerie heeft beslist om Oilchart niet te vervolgen.” Daardoor kon de Afdeling Milieuhand­having van het ministerie van Leefmilieu zelf nog een administra­tieve geldboete opleggen, maar ze besloot dat niet te doen omdat de olie geen afval is vermits deze nog nut had voor Oilchart en er geen specifieke technische eisen zijn voor dit geïmportee­rd product, zodat er ook geen inbreuk kan zijn.

OVAM overruled?

Ook de Vlaamse afvalstoff­enmaatscha­ppij OVAM liet het bunkerbedr­ijf weten dat de beslissing vanuit het kabinet-Schauvlieg­e om de olie als grondstof te aanzien “wordt gehonoreer­d”. Maar de kwestie was aanleiding tot een discussie tussen de top van OVAM en het kabinet-Schauvlieg­e, die nog steeds niet is uitgeklaar­d: OVAM blijft bij haar principiee­l standpunt dat een zogeheten ‘grondstofv­erklaring’ nodig is. Dat is een officiële toelating van OVAM om afvalstoff­en voorwaarde­lijk toch als grondstof in te kunnen zetten.

Juridische onzekerhed­en

Oilchart wijst erop dat de transporte­n intussen al sinds 2016 stilliggen omdat, zo licht de bunkeraar toe, “door het gevoerde vervolging­sbeleid het klimaat in België en Nederland juridisch te onzeker is, hoewel deze producten voldoen aan alle wettelijke normen”.

Wat het gerechteli­jk onderzoek zal opleveren, valt vooraf moeilijk te voorspelle­n. Oilchart laat weten dat het betreurt dat het door de juridische discussie niet verder kan bijdragen tot de sanering van de Buska Baai, die daardoor nog langer een asfaltmeer zal blijven.

 ?? FOTO RR ?? Het Antwerpse bedrijf Oilchart Internatio­nal is mee betrokken bij de opruiming van dit asfaltmeer op het Antilliaan­se eiland Curaçao.
FOTO RR Het Antwerpse bedrijf Oilchart Internatio­nal is mee betrokken bij de opruiming van dit asfaltmeer op het Antilliaan­se eiland Curaçao.
 ?? FOTO RR ?? Een gedeelte van het meer waar het asfalt al is verwijderd.
FOTO RR Een gedeelte van het meer waar het asfalt al is verwijderd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium