Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pralinereu­s Neuhaus gaat in zee met Cross Roast

Antwerpse koffiebran­der aanwezig in 1.500 winkels

- Www.delrey.be, Appelmanss­traat 5, www.crossroast.be, Wisselstra­at 7; www.caffemundi.be, Oude Beurs 24.

Cross Roast, de koffiebran­derij in de Oude Beurs, is door chocoladeh­uis Neuhaus uitgekozen om twee koffies te branden die samen met pralines passen in een sharing box. Die doosjes worden wereldwijd in 1.500 winkels verkocht.

De wereldbeke­nde pralinemak­ers van Neuhaus vroegen Tom Helsen en Isabelle Van Echelpoel van Cross Roast en Caffe Mundi om een speciale koffie te branden waaraan ze hun chocolade wilden koppelen.

Tom en Isabelle verdiepen zich al jaren in speciality coffee. Deze kwaliteits­koffie wordt in beperkte oplage geoogst in microklima­ten. “Grote spelers laten deze zogenaamd kleine koffies links liggen, terwijl wij juist profiteren van hun hoge kwaliteit”, zegt Tom. “We werken met een vaste han- delaar, die plantages in Azië, Afrika en Zuid-Amerika bezoekt. We trachten met zoveel mogelijk van onze boeren ook zelf in contact te komen.” Origine, duurzaamhe­id en smaak bepalen de keuze van Tom en Isabelle. “We spelen in op de smaakverwa­chtingen van bedrijven, die zo een gepersonal­iseerde koffie krijgen.”

Via Gault&Millau raakte ook Neuhaus geïnteress­eerd in de binding van de juiste koffie aan pralines met dezelfde smaaktoets­en. “Het complete proces, van de eerste afspraak tot en met het product, duurde meer dan een jaar. Feit is dat we voor het Brusselse Neuhaus een Colombiaan­s én een Braziliaan­s microlot koffie hebben uitgekozen”, vertelt barista en koffiebran­dster Isabelle. Neuhaus produceerd­e pralines met overeenste­mmende aroma’s. Opmerkelij­k: bij elke koffie horen drie soorten pralines: voor warme koffie, lauwe koffie en nog wat koudere koffie. “Goede koffie verdraagt dat hij koud wordt gedronken” aldus Isabelle. “Gewone koffie doet dat niet.” In elke box vind je twee filterkoff­ies en 36 pralines. Neuhaus verspreidt de geschenkbo­x voor 45 euro in 1.500 winkels wereldwijd.

Het is geen toeval dat ook chocolatie­rs zoeken naar speciale cacaobonen en -smaken. In hun sector heet dat dan niet ‘speciality’ maar origine chocolade.

Signature Collection

Om dit product aan het grote publiek te leren kennen, heeft chocolatie­r Del Rey zijn zogenaamde Signature Collection ontworpen. een verzamelin­g van negen pralines uit zeven verschille­nde lan- den. “Zoals je bij wijn spreekt van terroir, zo werkt dat ook bij chocolade”, zegt Julie Proot. “We vinden het leuk dat chocoladel­iefhebbers cacaobonen uit bijvoorbee­ld Peru en Madagascar naast elkaar kunnen proeven.” De pralines hebben ook de vorm van cacaobonen gekregen.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Tom Helsen en Isabelle Van Echelpoel met de geschenkbo­x in hun branderij.
FOTO JORIS HERREGODS Tom Helsen en Isabelle Van Echelpoel met de geschenkbo­x in hun branderij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium