Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Toen ik Standard verliet, nam ik een mooie foto mee”

Laszlo Bölöni

- (dvd, stdr) THOMAS STANDAERT

heel andere status afgedwonge­n. De topclubs zien ons als een bedreiging en tegen de ‘kleinere’ clubs mogen we alleen nog tevreden zijn met een overwinnin­g. Dat wil zeggen dat er goed gewerkt is het laatste jaar.”

Met Standard maakte je destijds het bouwproces mee, maar vertrok je net voor de club prijzen begon te pakken. Pak je het met Antwerp anders aan?

“In mijn eerste jaar bij Standard werd de club van nul opnieuw opgebouwd. Bouwen kost tijd. Snelle successen boeken is dan niet evident. Natuurlijk hoop ik ooit een prijs te kunnen pakken met Antwerp. Alles zal afhangen van hoelang ik hier ga blijven. Ik vind het moeilijk om te voorspelle­n hoe snel het hier kan gaan. Nu al spreken over de titel winnen zou misschien voorbarig zijn. Maar misschien ook niet… Vorig jaar hebben we nipt Play-off 1 gemist. Voor ons eerste jaar terug in eerste klasse is dat lang niet slecht. Ons doel is om elk seizoen progressie te maken. En wie weet kan het dan wel eens snel gaan.”

Is Sinan Bolat op dit moment de beste doelman in de Jupiler Pro League?

“Voor mij is hij de beste. Zeker als je het parcours bekijkt dat hij het afgelopen anderhalf jaar heeft afgelegd. Hij komt toch van redelijk ver en is er op korte tijd in geslaagd om terug op te klimmen tot bij de Turkse nationale ploeg. Daar ben ik wel trots op.”

Herken je jezelf in hem?

“Ik zie wel veel gelijkenis­sen. De explosivit­eit, de lengte, het temperamen­t. (kijkt even naar Bolat, die enkele tafels verderop Laszlo Bölöni begon zijn persbabbel met slecht nieuws. “Yatabaré zal door zijn dijblessur­e dit jaar allicht niet meer spelen.” Misschien daarom dat hij zo bitsig reageerde. Bölöni wou niet te veel prijsgeven over de aanpak, de vorige match analyseren wou hij evenmin. Of Opare nog eens op het middenveld kan spelen? “Ja, ik ga hem als nummer tien uitspelen.” Niet dus. Welke lessen hij trok na de nederlaag tegen Genk? “Dat we beter moeten spelen.” Waar hij het meeste spijt van heeft? “Dat we na de 2-0 nog vier goals slikten, dat mag zelfs tegen Barcelona niet.” Of hij verrast was door de nederlaag van Standard op Zulte Waregem? “Neen, in het voetbal is alles mogelijk. En ik ben hier niet om over Standard te praten.”

Over het heden dan toch niet, want toen we terugblikt­en op

zit, red.). Ik heb wel mooier haar (schatert). Nee, Sinan is een kerel naar mijn hart. Een man met een persoonlij­kheid. Een doelman zonder is voor mij als bier zonder alcohol. Een keeper moet altijd sterk in zijn schoenen staan. Als een spits een grote kans mist, is iedereen dat snel vergeten. Als doelman is de foutenmarg­e véél kleiner. Daar moet je mee om kunnen.”

Bolat droomt ooit nog voor een topclub te spelen in Turkije. Jij kunt dat als ex-doelman van Besiktas wel begrijpen?

“Zeker wel. Wie nooit in Turkije heeft gevoetbald, kan onmogelijk begrijpen hoe groot de impact van het voetbal is op het leven van de mensen. Vooral bij de grote drie uit Istanboel (Galatasara­y, Fenerbahce en Besiktas, red.) is de liefde van de supporters voor hun club onvoorstel­baar groot. Die passie voor de club en zijn kleuren is de grote charme van het Turkse voetbal. Als speler word je daar compleet in meegezogen. Ik vind het nog altijd een zijn verleden bij de Rouches, kwam de Roemeen een beetje los. Hij heeft prachtige herinnerin­gen aan zijn tijd als (kampioenen)coach. “Toen ik Standard in 2010 verliet, nam ik een foto mee van een positieve boodschap die de fans nota bene na de nederlaag op Liverpool aan de academie achterliet­en. Net als Michel Preud’homme ben ik trots dat ik die club heb mogen coachen.”

Toen een journalist nog eens naar de huidige ambities polste, reageerde Bölöni dan weer op typische wijze. “Je zou allicht graag horen dat ik kampioen wil worden? Ja, ik wil kampioen worden. Maar ik ben oud en wijs genoeg om de juiste analyse te maken. Ik wil de grote teams ambeteren en gewoon zo hoog mogelijk eindigen.” Vandaag traint de Great Old nog om 16u, om meteen nadien op afzonderin­g te trekken.

grote eer dat ik voor een club als Besiktas heb mogen spelen. En ik ben dan nog een buitenland­er. Voor iemand die in Turkije geboren is, moet dat nog veel specialer zijn.”

Kan hij ook bij jou terecht voor carrièread­vies?

“Ja, maar ik zal nooit een beslissing voor hem kunnen nemen. Sinan is een slimme gast. Ik ben ervan overtuigd dat hij zelf de juiste keuzes zal maken in het verdere verloop van zijn carrière. Natuurlijk hoop ik dat hij nog even blijft. Maar het belangrijk­ste is dat hij gelukkig is.”

Afsluiten doen we met een cliché: jouw verwachtin­gen voor zondag?

“Ik hoop dat we punten pakken. Minstens eentje. Liefst drie. Ik ben overtuigd dat we de kwaliteite­n hebben om hen in eigen huis te kloppen. De sfeer zal in ieder geval geweldig zijn. Het stadion zal kolken, maar dat zijn de wedstrijde­n waarvoor je het als voetballer doet.”

 ??  ?? Sinan Bolat.
Sinan Bolat.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium