Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het Wilde Westen op een drafje

ROCK

- JAN MARTYNOWSK­I

Zegt de naam Red Dead Redemption 2 jou niets? Dan heb je de aanloop naar de release van het grootste entertainm­entproduct ooit gemist. Aantal ontwikkela­ars dat eraan meewerkte: 1.600. Uitgever: Rockstar. Juist, datzelfde bedrijf dat Grand Theft Auto (GTA) op de wereld losliet. De meest courante manier om RDR2 te omschrijve­n is dan ook ‘GTA in een western-sausje’. Dat is het spel oneer aandoen, want RDR2 is een even ambitieuze als minutieuze reconstruc­tie van het Wilde Westen anno 1899. De ontwikkela­ars creëerden een gigantisch­e wereld waarin je vrij kan rondlopen. Dat is natuurlijk geen primeur: er bestaan tal van open-wereldgame­s. Maar RDR2 onderschei­dt zich van de concurrent­ie door de zorg waarmee die wereld is geschapen. Je kan met elk karakter dat je tegenkomt – en dat zijn er veel – een gesprek aanknopen en rondom je gebeuren dingen waarop je al dan niet kunt ingrijpen. Een luguber voorbeeld: op een bepaald moment rijden we voorbij een galg. De beul staat klaar om zijn ding te doen. Enkele mensen kijken toe, een vrouw ligt huilend op de grond. De keuze is aan jou: is dit business as usual en rij je verder? Haal je je revolver boven en probeer je de man te redden? Of informeer je je eerst bij de menigte?

Elk detail heeft waarde. Een paard is niet gewoon een rijdier, zoals in elk ander computersp­el. Je geeft het eten, borstelt het, verzorgt het en bouwt er gaandeweg een band mee op. Nuttig, want hoe closer je ermee bent, hoe meer trucjes je ermee kan uithalen. Natuurlijk kan je dit aspect van het spel volledig negeren, maar schrik dan niet als je paard plots gaat lopen bij een bankoverva­l. Die details zorgen ervoor dat het tempo veel lager ligt dan in GTA. Sommige spelers zullen zich ongetwijfe­ld storen aan al dat jagen en paarden borstelen. Ons irriteerde het niet: het versterkt het gevoel van een echte wereld. En ondanks dat lagere tempo is er meer dan genoeg actie te beleven, want RDR2 heeft met GTA wél gemeen dat je langs de foute kant van de wet staat. Hou je je gedeisd, dan ben je (relatief) veilig. Hang je de bad boy uit, dan krijg je een prijs op je hoofd. Gevaarlijk, maar nog niet half zo erg als de toorn van andere criminelen. Zo loop, rijd, jaag en schiet je je door woestijnen, bergen, imposante steden in opbouw en zelfs moerassen met alligators. Voor je het weet ben je tientallen uren kwijt.

Een absolute aanrader dus, en reken maar dat RDR2 meer zal opbrengen dan GTA V, dat zo’n 6 miljard dollar opleverde. Maar toch. Met 100 gigabyte is dit spel enorm zwaar om te downloaden. En ben je op zoek naar non-stop actie of wil je geen uren spenderen aan rondrijden en ontdekken, dan loop je het best in een boog om dit spel. MARIANNE FAITHFULL

 ?? FOTO RR ?? Hoe closer je met je paard bent, hoe meer trucjes je er mee kan uithalen.
FOTO RR Hoe closer je met je paard bent, hoe meer trucjes je er mee kan uithalen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium