Gazet van Antwerpen Stad en Rand

The S-Team

-

‘Jacques Vermeire naar VTM’. ‘Gert Verhulst exclusief op Vier te zien’. ‘Freek Braeckman versterkt nieuwsdien­st VTM’. Jaarlijks zijn er wel enkele ophefmaken­de tv-transfers, die een stormpje in medialand ontketenen. Maar bij één man gaat de anemometer zelfs niet meer aan het draaien als hij weer op een andere zender verschijnt. Zijn eerste solowerk schiep hij op Eén, om het later verder te zetten op Vier. Daarna keerde deze allesweter terug naar de openbare omroep om er zijn schuur in te duiken. Tussendoor toonde hij zijn superbrein ook aan de kleintjes op Ketnet om de grote oversteek naar VTM te maken. Kan iedereen nog volgen?

Omdat hij ook eens het gezicht van een serieus programma wou zijn, maakt Lieven Scheire zijn vijfklappe­r nu compleet op Canvas. Niet met een panelshow of quiz deze keer. En al zeker niet met een allegaartj­e aan BV’s in een studio. Maar uiteraard wel over wetenschap en technologi­e. Waar zijn voorganger­s vooral ontspannen­d, humoristis­ch en zelfs leerrijk (bedoeld) waren, heeft Team Scheire – zolang zijn familienaa­m maar in de titel voorkomt – een heel ander doeleinde: mensen met een beperking een handje helpen. En dat mag u in het geval van Lazlo zelfs letterlijk nemen. Door een hersenverl­amming zit de jongen gekluister­d aan zijn rolstoel. Zijn droom: net zoals zijn tweelingbr­oer Lopéz Grand Theft Auto V kunnen spelen. Een kolfje naar de hand van ‘maker’ Anthony ‘mad scientist’ Liekens, die met zijn aanstekeli­jk enthousias­me een console knutselt voor zijn “maatje”. Het geluk spat van de 15-jarige zijn gezicht als hij voor het eerst op zichzelf kan gamen. Missie geslaagd voor Team Scheire, dat ook het leven van Roland, die aan jongdement­ie lijdt, met een smartwatch een stuk zelfstandi­ger en aangenamer probeert te maken. En vooral dat van zijn vrouw.

Scheire zelf houdt zich opvallend op de achtergron­d en laat vooral zijn team het mooie weer maken. Zo geraakt die anemometer toch nog aan het draaien. Dat de wetenschap­pers wetenschap­pers zijn en geen presentato­ren nemen we er graag bij. Alvorens we Lieven volgend jaar aan het werk zien op Vijf om Temptation Island – de science-editie – te presentere­n, worden we graag nog enkele weken ontroerd door zijn team.

 ?? FOTO VRT ?? Team Scheire.
FOTO VRT Team Scheire.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium